Витамин С (известен още като аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант. Има го в изобилие в плодове и зеленчуци.
Той помага на тялото да образува и поддържа съединителна тъкан, включително колаген, намиращ се в роговицата на окото. Също така насърчава здравината на костите, кожата и кръвоносните съдове, включително деликатните капиляри в ретината.
Проучванията показват, че дългосрочната консумация на витамин С също може да намали риска от образуване на катаракта и загуба на зрение от дегенерация на макулата.
Ето и кои са топ 5 храни богати на този ВИТАМИН:
Червени чушки
Освен витамин С, те съдържат витамин А и бета каротин, които подкрепят цялостното ви зрение и здравето на очите. След термична обработка червените чушки могат да загубят над 20% на витаминозното си съдържание.
Ягоди
Пресни и сочни, те са страхотна храна за очите ви, защото могат да ви предпазят да получите катаракта.
Броколи
Букет пълен с витамини и сулфорафан. Редовната му консумация може да намали риска от слепота, увреждане на очните клетки.
Сулфорафанът е природно фитохимично вещество, което може да се открие в някои кръстоцветни зеленчуци, най-вече в броколите и брюкселското зеле. То защитава изключително добре човешкото здраве, като го предпазва тялото от онкологични заболявания, неутрализира свободните радикали, действа благоприятно върху здравето на сърцето
Зелени чушки
Витамин С съдържащи се в тях може да подпомагат здравето на сърцето и на очите. Освен това са богати на лутеин - едно от ключовите хранителни вещества за здравето на очите.
Портокали
Портокаловият сок насърчава здравето на кръвоносните съдове на очите, и може да намали риск от катаракта.