Алкохолът, а също сладките и солените напитки сгъстяват кръвта. Това заяви диетологът Михаил Гинзбург в интервю за "Москва 24".
Специалистът предупреди, че по-гъстата кръв може да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Според него системата за съсирване на кръвта предпазва човека от загуба на кръв.
"Но ако тя е твърде активна, кръвта може да се съсири в съдовете без никакъв дефект в стените им. Тогава ще се образува кръвен съсирек", обясни диетологът.
Вижте още: 17 изумителни факта за кръвта
По-рано общопрактикуващият лекар, гастроентеролог и диетолог Анастасия Тимошченко разкри полезните свойства на зеленолистните зеленчуци за здравето на кръвта и кръвоносните съдове. Според нея най-полезен е спанакът, който съдържа витамините А, К, С и В9, както и желязо и фибри.
Източник: БГНЕС