Тези храни са по-здравословни без топлинна обработка


Тези храни са по-здравословни без топлинна обработка
Снимка: iStock

През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, че в балансираната диета няма място за готвени храни (всъщност е точно обратното), но консумирането на някои храни в по-чист вид понякога е полезно и наистина по-здравословно.

И сготвените, и суровите храни са полезни за здравето. Това наистина зависи от вида на храната. Готвенето на храната може да унищожи някои ензими и да повлияе на някои хранителни вещества. Консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества. От друга страна, готвенето може да увеличи смилаемостта, достъпността на някои хранителни вещества и да унищожи вредните съединения и бактерии.

Да обобщим: не е задължително единият вкус да е по-добър от другия. Въпреки че не е лоша идея да включите сурови храни в менюто си. Те са пълни със здравословни качества, които бихте загубили, ако ги сготвите.

Кисело зеле

Киселото зеле, както и други ферментирали храни, са полезни за чревните бактерии. Топлината обаче ще убие добрите бактерии.

Лук

Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак. Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.

Вижте още: НЕ яжте тези храни сурови, опасно е

Броколи

Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да повиши нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането. Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията на сурови продукти. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (антиканцероген), отколкото сготвените броколи.

Краставици

Краставиците са свежи, хрупкави и с мека текстура. Готвенето им не само ще повлияе на текстурата им, но и ще намали хранителното им съдържание.

Кресон

Кресонът съдържа редица ензими, които се увреждат при излагане на топлина. Консумацията на суров кресон ще запази фитохимикалите му (противоракови съединения).

Вижте още: 8 храни, които сме мили неправилно цял живот

Авокадо

Минералите и фибрите в авокадото могат да се загубят по време на готвене. Въпреки това авокадото все пак може да се готви (макар че повечето хора го предпочитат сурово).

Червени чушки

Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С. Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, особено витамините В и С.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама