Просото е зърнена култура, която благодарение на многото си здравословни ползи наричат суперхрана. Точно поради тази причина диетолозите твърдят, че трябва да го консумираме колкото се може повече. Според Healthline просото е пълно с протеини, антиоксиданти и хранителни вещества.
Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да пиете алкохол 30 дни
То понижава кръвната захар и нивата на холестерола. Освен това просото е без глутен, което го прави отличен избор за хора с целиакия или такива на безглутенова диета.
Изследванията показват, че редовната консумация на просо води до положителни промени в здравето, като:
- намаляване на кръвната захар;
- намаляване на холестерола;
- балансирано храносмилане;
- по-бърз метаболизъм;
- детоксикация на организма;
- намаляване на риска от заболявания на сърцето и кръвоносната система.
Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да ядете хляб
Освен това просото е отличен избор на храна за всички, които имат проблеми с ниски нива на желязо в кръвта, тоест анемия. Причината е, че съдържа завидни количества желязо, затова диетолозите съветват да се консумира възможно най-често.