Оказва се, че една от най-разпространените подправки в кулинарията крие голям риск за здравето. Ново изследване доказва, че магданозът се нареждат в класацията на отровните растения.
Въпреки десетките доказани ползи за здравето, дължащи се главно на витамините Ц, А, К, Е и тези от група Б, магданозът може да бъде много опасен за здравето, ако не се внимава с него.
Защо магданозът може да бъде опасен?
Проблемът идва от съставката миристицин, която се намира в много концентрирано количество в етеричното му масло. Ако с нея се предозира, тя може да доведе до силно главоболие, мускулни спазми, значителна загуба на килограми и дори халюцинации.
За кого приемът му не е препоръчителен?
Важно е да знаем, че съществуват някои състояния, при които магданозът изобщо не е препоръчителен, както и при бременност, защото предизвиква контракции. Той може да причини спонтанен аборт в първите месеци от бременността, така че бъдещите майки трябва да забравят за него за известен период от време.
Хората, страдащи от проблеми с пикочния мехур като цистит и камъни в бъбреците също не е добре да си хапват магданоз, защото това растение има силен диуретичен ефект, което означава, че той помага на органинизма да се освободи от излишните количества сол и вода. Това се случва чрез стимулирането на тялото да произвежда повече урина.
Ако пък сте решили да лекувате различни видове заболявания с домашно приготвени лекарства, съдържащи магданоз под каквато и да е форма, бъдете много внимателни и най-добре обсъдете това решение първо с лекаря си, защото подправката може да изостри симптомите на някои хронични заболявания.
Разбира се, не бива да забравяме и за полезните му свойства, но е важно да се информираме добре за индивидуалното си състояние и да не прекаляваме с него, за да бъде всичко наред.