Освен че е много вкусен и една от любимите подправки, риганът има и много разнообразни предимства, когато става дума за нашето здраве.
Medical News Today пише подробно за ползите от редовната консумация на подправката, която обикновено се слага на пица или се използва при приготвянето на сос за паста.
Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини
Последните изследвания показват, че риганът съдържа големи количества антиоксиданти, които освен всичко друго предпазват организма ни от различни заболявания.
Хората са използвали риган в древността за лечение на много заболявания, включително кожни рани, мускулни болки, астма, лошо храносмилане и симптоми на настинка.
Риганът има и други ползи за нашето здраве, които включват следното:
– има противовъзпалителен ефект;
- ускорява метаболизма и насърчава загубата на тегло;
– потиска апетита;
– намалява риска от рак;
- понижава кръвното налягане.
Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете авокадо
Диетолозите също подчертават, че съединенията в ригана могат да помогнат за контролиране на диабет тип 2. Проучвания по тази тема показват, че редовната консумация на риган може да подобри инсулиновата резистентност, както и да регулира експресията на гените, които влияят на метаболизма на мазнините и въглехидратите. Може също да повлияе на възстановяването на увредената чернодробна или бъбречна тъкан.