Съвети от столетници: 6 храни, които ще ви помогнат да живеете до 100


Съвети от столетници: 6 храни, които ще ви помогнат да живеете до 100
Снимка: iStock

Дълъг и здравословен живот е основен приоритет за много хора. Това може би е причината Live to 100: Secrets of the Blue Zones да пожъна успех при премиерата си в Netflix през август миналата година. Интересът към столетниците или тези, които живеят до 100 или повече години, доведе до създаването на цели изследователски групи, посветени на изучаването на тази демографска група. От своите изследвания те са разкрили приликите в начина на живот на тези индивиди - от избора на храна, социалните практики и общите нагласи.

Прочетете, за да откриете някои от най-добрите хранителни продукти за тези, които живеят век или повече.

Здравословни навици на столетниците

Столетниците живеят по целия свят, но някои места имат по-добра документация от други – и тези места често имат повече документирани столетници. Това е една от причините за феномена "Синя зона".

Дан Бютнер е основателят на концепцията за сини зони, която идентифицира местата, където са концентрирани групи от столетници. Тези области се срещат по целия свят, на почти всеки континент. Някои по-известни местоположения в Синята зона обаче включват малки райони като Окинава (Япония), Икария (Гърция), Сардиния (Италия) и Лома Линда (САЩ).

А що се отнася до начина на живот, сред живеещите в тези райони са открити доста общи неща. Избягването на стреса в ежедневието е една философия, която много столетници практикуват. "Открихме, че столетниците се фокусират върху своя живот и живота на хората, които обичат, вместо върху проблеми извън техния контрол", казва Бен Майерс, основателят на LongeviQuest. По подобен начин жителите на Сините зони са склонни да намират радост в ежедневието.

Поддържането на положително отношение, както и "спортуването, силното чувство за общност и избягването на тютюнопушенето са други ключови фактори за подобряване на дълголетието", казва Ейми Дейвис, RDN.

Вижте още: Ето коя е напитката, която ще удължи живота ви

6 храни, които столетниците ядат често

Бобови растения

"Една от най-добрите храни сред столетниците са бобовите растения, които са богати на фибри и осигуряват протеини на растителна основа. Смята се, че богатите на фибри храни помагат за контролиране на холестерола и кръвната захар, както и намаляват риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. Така че, независимо дали обикновено посягате към нахут, черен боб, червена леща, грах или друго, всички те ще помогнат за насърчаване на дълголетието.

Зехтин

Друга често срещана съставка, която се среща в кухните на хората, живеещи до (или доста след) 100 години, е зехтинът. Той е с високо съдържание на здравословни ненаситени мазнини, които поддържат оптимални нива на холестерол. Също така е богат на микроелементи като растителни съединения, витамин Е и витамин К, които служат като антиоксиданти за намаляване на възпалението в цялото тяло, като допълнително намаляват риска от хронични заболявания.

Вижте още: Ключът към дълголетието си крие в един лесен ежедневен навик

Ядки и семена

Ядките, които са пълни с витамини, минерали и ненаситени мазнини, също са основни продукти в диетите на столетниците. Те са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и възпаления, вероятно поради богатото им съдържание на антиоксиданти. Като се има предвид, че семената имат подобен хранителен състав като ядките, те също предизвикват подобни ползи за дълголетие.

Чай

Независимо дали е зелен, черен, билков, с кофеин или без кофеин, чаят е една от най-добрите напитки. Това вероятно се дължи на множеството богати на антиоксиданти растителни съединения, които съдържа. Всъщност е доказано, че консумацията на чай поддържа здравето на имунитета, сърцето, червата, мозъка и метаболизма.

Морски дарове

Изследователите са установили също, че столетниците ядат по-малки количества месо и са склонни да включват повече риба и други постни морски дарове в диетата си. Това може да се дължи на факта, че много сини зони са разположени близо до океана. Въпреки това, някои видове морски дарове (като мазна риба) служат като едни от малкото естествено концентрирани източници на омега-3 мастни киселини, които са мощни противовъзпалителни средства, които насърчават оптималното здраве на имунната система, мозъка и сърцето.

Пълнозърнест хляб с квас

Пълнозърнестите храни са богати на фибри, минерали и витамини от група В, особено в сравнение с техните бели, рафинирани двойници. Яденето на пълнозърнести храни е свързано с по-нисък риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Изследователите също така откриха, че много хора, живеещи до 100 или повече години, сами си пекат хляба – много пъти с помощта на закваска. Тази жива култура от бактерии предизвиква ферментация в тестото за хляб, като помага за смилането на част от съдържащия се в него глутен и повишава смилаемостта на крайния продукт. Хлябът с квас също има тенденция да има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други хлябове, което подпомага управлението на кръвната захар и метаболитното здраве

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама