Есента е сезонът на тиквата – любима на малки и големи.
Освен че може да приготвите вкусни ястия с нея, тя е и много полезна.
Причините да си похапвате по-често тиква през есента са много.
Ето най-важните от тях:
1. Тиквата подобрява здравето на очите
Тя е изключително богата на витамин А и бета-каротинът, които са важни не само за работата на имунната система, но и за зрението. В тиквата се съдържат важните за очите вещества лутеин и зеаксантин, предпазващи от катаракта и дегенерации на макулата.
Вижте още: Отказах се от кофеина завинаги и ето какво се случи
2. Подобрява имунитета
Богатото съдържание на витамин С в тиквата стимулира имунната система. Заедно с антиоксидантните съединения, витамин А и бета-каратонина в нея тя прави чудеса с оздравителните и противовъзпалителните механизми в организма.
3. Тиквата стимулира храносмилането
Фибрите в тиквата помагат да се чувствате сити за по-дълго и ви предпазват от желание за посягане към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в норма, което потиска глада.