В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при много заболявания, като диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. И не само.
Ето някои от най-здравословните ползи на лапада:
Повишава апетита и подобрява храносмилането.
Елементът желязо превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия.
Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.
Понижава кръвното налягане.
Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака.
СЕМЕНА ОТ ЧИА- ИСТИНСКО ЧУДО НА ПРИРОДАТА
И още:
Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устната кухина, но действа добре и при колити.
Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.
В половин чаша лапад има около 5г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.