Шоколадът има свойството да влияе на настроението ни. Знаете го от личен опит, нали?
Има много твърдения за здравословните ползи от шоколада – някои са свързани със сърцето, други с мозъка, с регулирането на кръвното налягане, повишаване на добрия холестерол и прочие, но научната общност не застава на 100% зад тези твърдения.
Няколко неща обаче са доказани:
Шоколадът е една от десетте най-богати на антиоксиданти храни в света, заради съдържащите се в него полифеноли и флаваноли.
Ползи от тези антиоксиданти могат да се извлекат, когато се консумира качествен черен шоколад с високо съдържание на какао / над 70 % /.
Дори и чистият черен шоколад обаче е висококалорична храна и прекаляването с него крие рискове за здравето.
Избирайте винаги качествен шоколад, с високо съдържание на какао и консумирайте с мярка!