Крушите са известни със своите ползи за здравето ни още от древни времена. Те са с ниско съдържание на мазнини и калории, като освен това са богати на витамини, минерали и фибри. Тези техни качества им дават статут на един вид супер храна, от която определено е добре да не се лишаваме.
Вижте кои са ползите за вашето здраве от похапването на круши:
Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на холестерола, което е изключително добра новина за хората, изложени на риск от атеросклероза, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Фибрите също така се свързват с причиняващите рак химикали в колона, предпазвайки от повреда клетките му. Може би затова диетите, свързани с храни, богати на фибри, се асоциират с по-нисък риск от рак.
Доказано е, че плодовете, богати на фибри, предпазват жените от рак на гърдата в периода след менопаузата. Такива плодове са ябълките, сливите и крушите.
Въпреки сладостта си, крушата може да се използва при профилактичните режими срещу диабет тип 2, основно заради съдържанието на три групи флавоноиди, които имат свойството да подобряват чувствителността на клетките към инсулина.
Известно е също, че те могат да потискат възпалителни процеси в организма, благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в тях.
Според експерти флавоноидите в крушата, разтворими и неразтворими, допринасят и за превенция на сърдечносъдови заболявания.
Този плод е богат и на фосфор, калций, магнезий и съдържа изключително много калий, което го прави подходящ при профилактика на високо кръвно налягане и остеопороза.
Крушите са плод, който не причинява алергични реакции. Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша. Не само заради вкусния сок, но защото е малко вероятно да причини алергична реакция.
Изследванията показват, че витамините А, С и Е са изключително важни за доброто функциониране на очите. Добавени в млякото или зърнената закуска те имат благотворно влияние върху здравето ни.