Смокините са истинска здравословна бомба за организма. Те са изключително богати на известния като хормон на щастието серотонин. В тях има много витамини – от група В, витамин Е, РР, С, П.
Всъщност няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините – в едва 40 грама от тях се съдържат над 240 мг калий. Той покрива около 7 % от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций. С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.
Вижте още: Чудо на природата: Няма да повярвате какви ползи крият листата от смокиня
Смокини срещу болно сърце
Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.
Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.
Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние, без добавена захар. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.
Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините.
Вижте още: Това есенно чудо на природата ще подсили имунитета ви и ще ви даде сили
Смокини при диабет
Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина.
Тези хора НЕ трябва да ядат смокини
Препоръчва се повишено внимание при консумацията на смокини при хора с диабет, тъй като съдържат много захар. По същата причина хората, които са на диета и искат да отслабнат, не трябва да прекаляват.
Сушените смокини са още по-опасни, защото голяма част от влагата излиза от тях и концентрацията на глюкоза се увеличава. Освен това, за да издържат по-дълго, в промишленото сушене на смокини се използва серен диоксид и сулфити. Проблемът обаче е, че тези вещества могат да предизвикат алергични реакции при някои хора, особено при астматици, така че е по-добре за тях да ги избягват.
Източник: АФП, цитирани от БГНЕС