Смокините - вкусни и с мощно лечебно действие


Смокините - вкусни и с мощно лечебно действие
Снимка: iStock

Смокините са истинска здравословна бомба за организма. Те са изключително богати на известния като хормон на щастието серотонин. В тях има много витамини – от група В, витамин Е, РР, С, П.

Всъщност няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините – в едва 40 грама от тях се съдържат над 240 мг калий. Той покрива около 7 % от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций. С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.

Вижте още: Чудо на природата: Няма да повярвате какви ползи крият листата от смокиня

Смокини срещу болно сърце

Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.

Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние, без добавена захар. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.

Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините.

Вижте още: Това есенно чудо на природата ще подсили имунитета ви и ще ви даде сили

Смокини при диабет

Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина.

Тези хора НЕ трябва да ядат смокини

Препоръчва се повишено внимание при консумацията на смокини при хора с диабет, тъй като съдържат много захар. По същата причина хората, които са на диета и искат да отслабнат, не трябва да прекаляват.

Сушените смокини са още по-опасни, защото голяма част от влагата излиза от тях и концентрацията на глюкоза се увеличава. Освен това, за да издържат по-дълго, в промишленото сушене на смокини се използва серен диоксид и сулфити. Проблемът обаче е, че тези вещества могат да предизвикат алергични реакции при някои хора, особено при астматици, така че е по-добре за тях да ги избягват.

Източник: АФП, цитирани от БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама