Думата “чиа” е с произход от маите и означава “сила”. Това е така, защото семената чиа са пълни с витамини, омега-3 мастни киселини и минерали.
Въпреки, че те първоначално са били част от диетата на маите и ацтеките, сега те са широко известни в целия свят, а спортистите, повече от всеки друг, са склонни да ги предпочитат.
Освен че са хранителни, добрата новина е, че не променят вкуса на храната – може да ги комбинирате както със сладки, така и със солени неща!
Типичните рецепти за закуска, десерт или вечеря могат да включват тези малки семена без глутен, които ще добавят невероятно количество фибри и антиоксиданти.
Ето някои интересни факти за тази супер зърнена храна според Американското дружество по хранене:
Те съдържат 5 пъти повече калций от млякото (това е идеално за тези, които имат непоносимост към лактоза или вегани).
Те имат 3 пъти повече антиоксиданти от боровинките.
Те са 3 пъти по-богати на желязо от спанака (идеално за тези, които страдат от анемия).
Те съдържат повече протеини, отколкото зеленчуците.
Те съдържат 2 пъти повече фибри от овесените ядки (препоръчва се за хора със запек).
Те осигуряват 2 пъти повече калий от бананите (който помага за предотвратяване на спазмите).
НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА КОПРИВАТА
Как да пием чиа семена с вода?
Вода с чиа семена е предимно вода и чиа, като в някои рецепти могат да се добави цитрусов сок или някакъв друг подсладител.
Специалистите препоръчват да увеличите приема на вода и да добавяте семена от чиа постепенно към вашата диета, независимо дали ги смесвате в овесени ядки или смути, или пиете по малко количество вода със семена от чиа. Не забравяйте, че всичко трябва да се прави умерено.
Може още да добавяте чиа директно в смутита, кисело мляко, супи, овесени ядки или овесена каша.