Вярвате или не, една често използвана съставка в кулинарията също може да подобри здравето на мозъка ви. Според ново проучване, проведено от Brigham and Women’s Hospital, приемът на зехтин – приблизително седем грама (около половин супена лъжица) на ден, за да бъдем точни – се свързва с 28% по-нисък риск от когнитивен спад, по-специално смъртни случаи, свързани с когнитивните функции. Проучването наблюдавало 92 383 участници в продължение на 28 години и установило, че тези, които консумират най-много зехтин, имат намалена вероятност от развитие на невродегенеративни състояния.
Отвъд здравето на сърцето, констатациите разширяват настоящите диетични препоръки за избор на зехтин и други растителни масла за когнитивно здраве, се казва в проучването. Участниците били попитани колко често са консумирали специфични храни, включително видове мазнини и масла, използвани за готвене или добавени към ястия през последните 12 месеца. Общият прием на зехтин бил определен чрез обобщаване на отговорите на три въпроса, свързани с консумацията на зехтин.
Връзката между зехтина и здравето на мозъка
Още: 4 начина как зехтинът може да добави години към живота ви
Това не е първият път, когато зехтинът се свързва с подобрено здраве на мозъка. Проучване от октомври 2023 г. установи, че консумацията на зехтин може да подобри когнитивната функция поради неговото невропротективно въздействие. Фенолните съединения предпазват клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали, образувани по време на метаболизма на кислорода. Въпреки че някои констатации са противоречиви, най-новото проучване за зехтина и когнитивното здраве предполага положително въздействие - което означава, че може би е време да извадите бутилката си със зехтин за нещо повече от сотиране.