Чували ли сте за лечебните свойства на синапа? Най-вероятно се сещате за успокояващите му свойства при ухапвания или леки наранявания, но ползите му далеч не се изчерпват дотук.
Какво е синап?
Синапът е растение, което се използва като лек при проблеми със стомаха и храносмилането, а също така и за укрепване на имунитета още от древни времена. Лесно можете да го разпознаете по жълтия цвят на плода му, но частта, която всъщност се използва за лечебни цели, е именно коренът.
Ползи за стомаха
Растението е много горчиво, което се дължи на веществата амарогентин, горчивите глюкозиди и хетерозиди, които предизвикват секреция на сокове в стомаха и това е начинът, по който ускоряват метаболизма.
Тази билка също така връща тялото към естествения му баланс при хора с нарушено чувство на глад и липса на всякакъв апетит, страдащи от анорексия и диспепсия например. Тези хора често страдат от рефлукс и гастрит, а синапът е прекрасно решение и на двата проблема.
Ползи за сърцето и жлъчката
Билката също така може да предотврати и облекчи болезнените симптоми на камъни в жлъчката, които се образуват от съхраняването на големи количества холестерол.
Синапът е растението, което улеснява разграждането на мазнините в тялото. Чрез приема му се намалява и появата на триглицериди в кръвта, които се натрупват в мастните клетки като резерв. Затова, ако имате проблеми с теглото, никак не е лоша идея да пробвате да си направите чай от синап.
Рецепта за чай от синап
Не се препоръчва синапът да се вари затова най-лесният начин да си приготвите вълшебната отвара, е да я оставите да престои в студена вода.
Залейте 30-тина грама корен от синап с около литър и половина вода и го оставете да така два дни, за да може билката да пусне соковете си. Когато чаят е готов, можете да пиете по една малка чаша от него преди всяко хранене. Пие се студен!