Режим и почивка с аюрведа


Режим и почивка с аюрведа
Снимка: unsplash.com

Въпреки че за никого не е тайна, че ключът към дълголетието се крие в позитивното мислене, правилното хранене и почивката, малко от нас могат да си позволят да живеят живота, който заслужават, всеки ден от годината.

Повечето разчитаме на почивните дни и отпуските, за да се откъснем поне за малко от забързаната рутина и да си отпочинем. Спа процедурите и източните релаксиращи ритуали могат да ни помогнат ефективно да се отърсим от натрупаните токсини и стрес в напрегнатото всекидневие.

Аюрведа режим със спа ваканция е прекрасна комбинация, която може да има изключително положителен ефект върху нашето здраве.

Как лекува аюрведа?

Лечителите в аюрведа изучават индивидуалността на пациентите си, за да назначат най-правилното лечение. Уникалният баланс на жизнените енергии у всеки един човек е различен. Индийските лекари наричат това конституция, а въпросните енергии носят името доши.

Какво да очакваме, записвайки се на аюрведа режим?

Обикновено лечителите установяват индивидуалното състояние при конкретния индивид, провеждайки кратък преглед, при който могат да задават различни въпроси. Отговорете им искрено и без да се притеснявате.

Терапиите, вдъхновени от индийската медицина, са холистични, което означава, че подхождат към болестите и лечението цялостно и се концентрират върху причините и предпоставките за тях, вместо върху техните последствия (симптоми).

Едни от основните лечебни средства в аюрведа са лечебните масажи с натурални масла и билки. Също така се предписват и лековити чайове според конституцията на конкретния пациент. Обикновено се предписва и специален хранителен аюрведа режим, съобразен с индивидуалността на пациента.

В терапията влиза и двигателен режим с вдъхновение от йога, а също и медитативни сеанси, както и някои по-нетрадиционни техники като ароматерапия и др.

 

За кого може да е полезна аюрведа терапията?

За да поддържаме организма си здрав, ние трябва да поддържаме неговия баланс. Аюрведа програмите обикновено са много подходящ и лесен начин да постигнем това.

Чрез храната и напитките, които приемаме на всекидневна база, в тялото ни се натрупват вредни вещества, нарушаващи нашия нормален биобаланс. Тук в Европа ги наричаме токсини, а в аюрведа са познати като “ама”. За съжаление, няма как да се избавим напълно от тях, колкото и да ни се иска.

Добрата новина е, че аюрведа знае как да ни избави от тяхното негативно въздействие.

Много хора с алергии и дори автоимунни и ракови заболявания са намерили идеалната придружаваща терапия в мъдростта на Древна Индия.

 

Съображения за безопасността на посетителите

В индийските лечения се залага предимно на натурални и безвредни лекове. Прилагана от квалифицирани специалисти, терапията следва да бъде почти напълно безопасна и да може да се прилага рамо до рамо със стандартните фармакологични препарати.

Не бива обаче сляпо да посягаме към всяка една терапия или процедура, без предварително да си дадем сметка за евентуалните рискове от нея. При определени групи от хора може минусите да са повече от плюсовете, ако приложим неподходящото лечение.

От аква и паротерапия е добре да се въздържат, например, всички хора, които се измъчват от заболявания на дихателните органи. За сметка на това, различни масажи, разходки и медитация в солна стая могат да донесат големи ползи за лечението им.

Препоръчително е да прибягваме към методите на аюрведа, след като веднъж вече сме отделили време да се изследваме и диагностицираме в лечебно заведение. Вашият лекуващ специалист може да прецени какво е състоянието ви и дали това налага определени ограничения.

Специализираните клиники “Аюрведа” могат да бъдат вашият уютен оазис на здравето и младостта. Можете да изберете един от нашите клонове в София или в сърцето на планинския град Банско - ayurvedasofia.bg.

 

На работа и на почивка с аюрведа режим?

Благодарение на нашите перфектни условия за дистанционна работа, вече няма нужда да чакате да изникне свободно време, за да се погрижите за себе си. Комплексът осигурява модерни условия и гарантирана интернет свързаност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама