Помощ! Детето ми яде много сладко: Как да се справим


Помощ! Детето ми яде много сладко: Как да се справим
Снимка: iStock

Всички обичаме да си хапваме сладки неща и в това няма нищо лошо, докато не започнем да прекаляваме. При възрастните обаче е малко по-различно, отколкото при децата, защото те наистина не могат да се контролират и те първа започват да възпитават вкуса и навиците си. И да, вкусът се възпитава така, както и всичко друго. Ако и вие сте от хората, които се чудят какво да направят, за да не прекалява детето им със сладкишите, ето ви няколко полезни идеи.

Какво да правите, за да приема детето ви по-малко сладки неща?

Помислете защо детето ви мисли постоянно за захар

Вероятността, гладът за захар у децата да е породен от забраните на родителите, е голяма. Забраненото е най-сладко, нали? Не бъдете твърде строги и не ограничавайте напълно захарта, а създайте здравословни граници.

Предлагайте сладко понякога

Да, правилно сте разбрали. Идеята тук е да направите сладките храни не чак толкова специални и привлекателни за децата и те сами да спрат да ги желаят толкова силно.

Гответе с децата си

Дете

Освен че ще създадете по-силна връзка помежду си, готвенето ще ви даде възможност да обясните на детето кое какво е и защо е хубаво за него. Когато всичко е нагледно то ще ви разбере много по-добре, но е важно да знаете, че ще отнеме време.

Нека няма добри и лоши храни

Ако искаме децата ни да имат здравословна връзка с храната, не трябва да ѝ слагаме етикети. Те трябва да знаят, че добра и лоша храна не съществува, а такава, която е здравословна за нас и друга, която е добре да хапваме по-рядко.

Не използвайте сладките храни като награда

По този начин вие отново правите сладкишите специални, защото в главата на децата минава мисълта: „Ако направя това, което иска мама, ще получа бонбони“. Тази мисъл обаче прогресира с времето и става навик, които по-късно ще е трудно да променим.

Вижте още: 6 вредни неща, които родителите неволно причиняват на децата си

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама