Ползите и вредите от дафиновия лист, за които дори не подозирате


Ползите и вредите от дафиновия лист, за които дори не подозирате
Снимка: iStock

Дафиновият лист може не само да подобри вкуса на ястието. При правилна употреба подправката има лечебни свойства и може да облекчи много неприятни заболявания благодарение на изобилието от полезни вещества в състава си.

Тя съдържа в големи количества витамини А, С, В и РР, селен, манган, магнезий, фосфор, калий, калций, мед, танини, диетични фибри, органични киселини, етерични масла и други полезни елементи.

Дафиновият лист също е символ на доброта, победа, слава, величие и неслучайно е един от символите на олимпийските игри.

Със сигурност ще ви е интересно да научите кои са неговите полезни свойства и странични ефекти. За някои от тях вероятно дори не подозирате.

Лечебни свойства на дафиновия лист:

1. Отлично средство за дезинфекция благодарение на антисентичните си качества.
2. Притежава силно отхрачващо действие и помага бързо да се отървете от кашлицата.
3. Оказва противогъбичен ефект върху кожата и лигавиците.
4. Повишава имунитета.
5. Предотвратява недостига на витамини.
6. Облекчава спазмите и облекчава болката.
7. Премахва токсините и вредните вещества и соли от тялото.
8. Разширява кръвоносните съдове.
9. Има кръвоспиращ и лечебен ефект, дължащ се на неговите стягащи свойства.
10.Има диуретичен ефект.
11. Подобрява процеса на храносмилане.
12. Повишава апетита.
13. Елиминира проблемите със съня.
14. Оказва благоприятен ефект върху нервната система.
15. Предотвратява развитието на туберкулоза.
16. Използва се в козметологията като средство против стареене и за тонизиране на кожата.
17. Оказва благоприятен ефект върху косата: облекчава пърхота, стимулира растежа.

Противопоказания за употребата на дафинов лист

Въпреки безспорните си качества, дафиновият лист има и някои противопоказания. В определени случаи е по-добре да се въздържате от употребата му.

Той е силен алерген и освен това се отличава с високо съдържание на танини, така че на някои хора не се препоръчва да го консумират:

страдащите от алергия

бременни и кърмещи жени

хора с чернодробни заболявания

хора с нарушения на сърдечно-съдовата система

тези, които се оплакват от запек

пациентите със заболявания с тенденция към кървене

при възпаления на вътрешните органи

при нарушения на протеиновия метаболизъм

при язви

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама