Ползи за здравето от противовъзпалителната диета


Ползи за здравето от противовъзпалителната диета
Снимка: Thinkstock/Guliver

Противовъзпалителната диета може да подобри здравето ни като цяло, а същевременно да ни помогне да отслабнем. Тя включва консумацията всеки ден на специфични храни, които предизвикват хормонален отговор от организма, който ни предпазва от развиването на възпаление.

Възпаленията в тялото са предвестник за повече или по-малко сериозни заболявания и състояния, включително сърдечни проблеми, Алцхаймер и рак.

Противовъзпалителните храни са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се пребори с голямото количество свободни радикали, които атакуват здравите тъкани и водят до възпаления. Те са вещества в потока на кръвта, които причиняват оксидация, а това от своя страна води до заболявания и са основен компонент на процеса на стареене.

Целта на противовъзпалителната диета е:

• да ни предпази от възпаленията или поне да ги ограничи,

• да намали риска или да подпомогне лечението на наличните заболявания,

• да ограничи болката,

• да подобри храносмилането,

• да забави процеса на стареене и подобри здравето ни като цяло.

 

Храни, включени в противовъзпалителната диета:

• Най-добрите храни, които можем да ядем по време на противовъзпалителната диета са непреработените. Преработените храни имат високо съдържание на добавки, които карат тялото да произвежда повече свободни радикали.

• Пресните плодове и зеленчуци са богат източник на антиоксиданти, имат нисък гликемичен индекс, съдържат много фибри и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

• Храните, богати на омега-3 мастни киселини, също са добър избор – орехи, сьомга, риба тон, камбала, херинга, сардини, скумрия, ленено семе, масло от канола, зехтин, соя, водорасли. Омега-3 мастните киселини естествено ограничават възпаленията в тялото и понижават риска от артрит, рак и сърдечни заболявания.

• Червеното вино и гроздето са богат източник на ресвератрол - химикал, който също помага на организма да се предпази и справи с възпалителните процеси. Това без съмнение е добра новина за любителите на виното, защото чаша или две са напълно допустими в противовъзпалителната диета.

• Чесънът и куркумата съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които възпрепятстват производството на свободни радикали в тялото.

• Джинджифилът е друга добра подправка, която да включим в диетата, защото съдържа химикали, които потискат про-възпалителните молекули в тялото. Розмаринът и босилекът също имат противовъзпалителен ефект.

• Пълнозърнестите храни са още един полезен за здравето избор като е добре да наблегнем най-вече на дивия и кафявия ориз, овеса и лющения ечемик. Хлябът, зърнените закуски и пастата също е добре да са пълнозърнести.

• Можем да ядем и крехко червено или пилешко месо, но размерът на порциите трябва да е колкото дланта ни. Месото от свободно пасящи животни и птици, както и яйцата от последните, са най-добрият избор.

• Добре е в противовъзпалителната диета да включим и нискомаслени млечни продукти и бобови култури.

Храни, които да избягваме по време на противовъзпалителната диета:

• Във всички случаи трябва да избягваме преработените храни, ключително чипсове, снаксове, солети, бисквити, крекери, вафли, пасти.

• Следва да отбягваме и наситените мазнини като тези в червеното мазно месо, тъмното пилешко месо, маслото, пълномасленото мляко, преработените меса като кюфтета и колбаси, високомаслените сирена.

• Трансмазнини също не бива да се консумират. Т.е. време е да забравим за маргарина, маслото и някои замразени ястия. Всички продукти, които съдържат частично хидрогенирани зеленчукови масла, също е добре да се пропускат.

• Газираните напитки, бонбоните, млечният шоколад, пастата и белият ориз трябва да се изключат от диетата. Храните, съдържащи прости въглехидрати, обикновено са с висок гликемичен индекс и предизвикват възпалителен отговор от организма. Прости въглехидрати се съдържат например в белия хляб, белия ориз, оризовите или царевичните зърнени закуски и всички тестени изделия от бяло брашно.

• Царевичното масло, слънчогледовото олио и шафрановото масло трябва да се консумират в малки количества.

 

 

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама