Противовъзпалителната диета може да подобри здравето ни като цяло, а същевременно да ни помогне да отслабнем. Тя включва консумацията всеки ден на специфични храни, които предизвикват хормонален отговор от организма, който ни предпазва от развиването на възпаление.
Възпаленията в тялото са предвестник за повече или по-малко сериозни заболявания и състояния, включително сърдечни проблеми, Алцхаймер и рак.
Противовъзпалителните храни са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се пребори с голямото количество свободни радикали, които атакуват здравите тъкани и водят до възпаления. Те са вещества в потока на кръвта, които причиняват оксидация, а това от своя страна води до заболявания и са основен компонент на процеса на стареене.
Целта на противовъзпалителната диета е:
• да ни предпази от възпаленията или поне да ги ограничи,
• да намали риска или да подпомогне лечението на наличните заболявания,
• да ограничи болката,
• да подобри храносмилането,
• да забави процеса на стареене и подобри здравето ни като цяло.
Храни, включени в противовъзпалителната диета:
• Най-добрите храни, които можем да ядем по време на противовъзпалителната диета са непреработените. Преработените храни имат високо съдържание на добавки, които карат тялото да произвежда повече свободни радикали.
• Пресните плодове и зеленчуци са богат източник на антиоксиданти, имат нисък гликемичен индекс, съдържат много фибри и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.
• Храните, богати на омега-3 мастни киселини, също са добър избор – орехи, сьомга, риба тон, камбала, херинга, сардини, скумрия, ленено семе, масло от канола, зехтин, соя, водорасли. Омега-3 мастните киселини естествено ограничават възпаленията в тялото и понижават риска от артрит, рак и сърдечни заболявания.
• Червеното вино и гроздето са богат източник на ресвератрол - химикал, който също помага на организма да се предпази и справи с възпалителните процеси. Това без съмнение е добра новина за любителите на виното, защото чаша или две са напълно допустими в противовъзпалителната диета.
• Чесънът и куркумата съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които възпрепятстват производството на свободни радикали в тялото.
• Джинджифилът е друга добра подправка, която да включим в диетата, защото съдържа химикали, които потискат про-възпалителните молекули в тялото. Розмаринът и босилекът също имат противовъзпалителен ефект.
• Пълнозърнестите храни са още един полезен за здравето избор като е добре да наблегнем най-вече на дивия и кафявия ориз, овеса и лющения ечемик. Хлябът, зърнените закуски и пастата също е добре да са пълнозърнести.
• Можем да ядем и крехко червено или пилешко месо, но размерът на порциите трябва да е колкото дланта ни. Месото от свободно пасящи животни и птици, както и яйцата от последните, са най-добрият избор.
• Добре е в противовъзпалителната диета да включим и нискомаслени млечни продукти и бобови култури.
Храни, които да избягваме по време на противовъзпалителната диета:
• Във всички случаи трябва да избягваме преработените храни, ключително чипсове, снаксове, солети, бисквити, крекери, вафли, пасти.
• Следва да отбягваме и наситените мазнини като тези в червеното мазно месо, тъмното пилешко месо, маслото, пълномасленото мляко, преработените меса като кюфтета и колбаси, високомаслените сирена.
• Трансмазнини също не бива да се консумират. Т.е. време е да забравим за маргарина, маслото и някои замразени ястия. Всички продукти, които съдържат частично хидрогенирани зеленчукови масла, също е добре да се пропускат.
• Газираните напитки, бонбоните, млечният шоколад, пастата и белият ориз трябва да се изключат от диетата. Храните, съдържащи прости въглехидрати, обикновено са с висок гликемичен индекс и предизвикват възпалителен отговор от организма. Прости въглехидрати се съдържат например в белия хляб, белия ориз, оризовите или царевичните зърнени закуски и всички тестени изделия от бяло брашно.
• Царевичното масло, слънчогледовото олио и шафрановото масло трябва да се консумират в малки количества.
Източник: zdrave.bg