Сигурни сме, че сте чували, че пиенето на мурсалски чай е полезно за организма ни. Но знаете ли какви точно са добрите последици? Има силно антиоксидантно, противовъзпалително, антианемично действие и осигурява много ценни вещества за подпомагане на имунитета и алкализиране на организма. И не само това. Научете повече по-долу.
Повече за ползите от мурсалския чай
Мурсалският чай е наричан "чаят на дълголетието" и е изключително ценен като състав – осигурява много полезни растителни пигменти, етерични масла, минерали, танини и други компоненти. Може би това е една от тайните на дълголетието на хората, населяващи Родопите, наред с киселото мляко и изворната вода.
Полезни съставки на мурсалския чай
Мурсалският чай е изключително популярен на Балканите и се използва най-често през есенно-зимния сезон при настинки, грип и други вируси. Запарката от надземните части на S. scardica се използва главно като отхрачващо средство за лечение на бронхит и бронхиална астма, настинка, белодробен емфизем и ангина пекторис. Чаят подпомага храносмилането, имунната система, може да облекчи леко безпокойство и действа като силен антиоксидант в тялото. Действа и като противовъзпалително средство.
Мурсалският чай има и много други полезни свойства благодарение на своя състав. Неговият витаминен профил е наистина уникален и е много ефективен при лечението на хронични заболявания.
Вижте още: 4 билки, които трябва да присъстват в дома на всяка жена
Флавоноиди - основните активни вещества с антимикробно и антиоксидантно действие в чая, което допринася за благоприятното му действие. Помагат с мощен пречистващ ефект, допринасят за извеждането на токсини, алергени, отрови от организма и подобряват цялостната детоксикация.
Витамини E, C, D – ключови витамини за здравето на имунната система през всеки сезон и особено през есенните и зимните месеци, когато е трудно да си набавим витамин D от слънцето.
Етерични масла – етеричните масла в мурсалкския чай се състоят от множество доминиращи съединения, главно монотерпени и сесквитерпени, които спомагат за подобряване на преноса на кислород в тялото и защитават на клетъчно ниво;
Аминокиселини - допринасят за подобряване на настроението, когнитивните способности, храносмилането и поддържането на киселинно-алкалния баланс.
23 минерала и микроелемента: желязо, мед, селен, натрий, цинк, калий, йод и други от ключово значение за хормоналния баланс, нервната и мозъчната система, опорно-двигателния апарат и правилния растеж и развитие.
Танини - повишават еластичността на кръвоносните съдове и вените и подпомагат нормалното храносмилане.
Иридоиди - естествени антисептици, които помагат в борбата с бактериите и вирусите, предпазвайки тялото от оксидативен стрес и клетъчни увреждания.
Феноли – някои видове имат невропротективно действие, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция.