От древни времена е известно, че зехтинът в нашата диета е от решаващо значение за здравето на всеки организъм. Бащата на медицината Хипократ, както и най-големите лекари от онова време Гслинос, Диоскуридис и Диоклис, твърдо са вярвали в благоприятното му въздействие върху здравето.
Днес, 3000 години по-късно, съвременната медицина продължава да препоръчва широкото използване на зехтин в диетата на възрастни и деца заради ценните съставки, които осигуряват, здраве и дълголетие.
Това се дължи на високото му съдържание на вещества с антиоксидантна активност, в резултат на което те действат в комбинация и ефективно намаляват разрушителното действие на свободните радикали, засилвайки защитните сили на организма и укрепват сърцето и кръвоносните съдове. Така "течното" злато, както е казал Омир, прелива от множество хранителни вещества: токофероли(витамин Е), фитостероли, олеуропеин, ароматни съединения. и др.
След много научни изследвания вече е доказано, че зехтинът е ценна съставка и много мощно оръжие срещу хронични заболявания и допринася за:
- Намаляване на "лошия" холестерол.
- За профилактика на сърдечно-съдови заболявания и за защита на организма от коронарна болест на сърцето поради мощните антиокскиданти, които съдържа.
- За по-доброто усвояване на калций от организма.
- В правилния метаболизъм на диабетиците и съответно в баланса на нивата на захарта.
- При язва на стомаха.
- И не на последно място - подмладява кожата.
Използването на зехтин е силно препоръчително при готвене поради повишената му устойчивост на високи температури (170°С), това на практика означава, че в сравнение с други масла за готвене, антиокскидантите на зехтина се запазват по-добре и съдържащите се мононенаситени мастни киселини (напр. олеинова киселина) не се превръщат лесно във вредни трансмазнини.