Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който е най-свеж за консумация през зимните месеци. Консумира се в България най-често като салата или сок, но добре се вписва и в готвени ястия.
Цвеклото е богато на витамини, минерали, фибри и захари. 87% от съдържанието му е вода. Фруктовата захар, която съдържа, може да предизвика подуване и болки при хора, които имат проблеми със стомаха и червата, затова те трябва да го избягват.
Фибрите в цвеклото понижават нивата на LDL холестерола, калият регулира кръвното налягане. Богато е и на желязо и витамин С.
Пигмента бетаин, който придава червения цвят на цвеклото, предпазва черния дроб от възпаления.
Сокът от цвеклото е много подходящ при интензивни тренировки или тежък физически труд за по-бързото възстановяване на организма. Зарази високото съдържание на желязо и витамин С е подходящо при анемия и хроничен стрес.
Цвеклото не се препоръчва в суров вид за хора склонни да образуват камъни или песъчинки в бъбреците заради съдържащите се в него оксалати.
Най-големи ползи можем да извлечем от цвеклото, като го комбинираме с морков, ябълка, круша, джинджифил, лимон поради добрата комбинация от фибри, витамини и минерали в тях.
Може да си направите вкусна и витаминозна салата от следните продукти:
1 средно голямо цвекло
2 моркова
1 ябълка
1 круша
1 см от корен джинджифил
сока от 1/2 лимон
зехтин и сол на вкус
Всички съставки се рендосват в купа и се овкусяват, по желание може да добавите сирене и микс от семена.