Всички сме чували за многобройните ползи на броколи и как трябва да ги консумираме от ранна детска възраст.
Но знаете ли, че замразените броколи са също толкова полезни, защото съдържат освен всички полезни вещества и много сулфорафан.
Сулфорафанът е естествено съединение, което се среща в някои кръстоцветни зеленчуци като зелето и карфиола, но в особено големи количества се открива в броколите.
Това вещество притежава много ползи за здравето, най-вече противоканцерогенни, поради което се предлага и като хранителна добавка.
Сулфорафанът може да намали риска от онкологични заболявания, тъй като ограничава растежа на раковите клетки.
Освен това той намалява възпалението, с което защитава здравето на сърдечно-съдовата система. В допълнение на горе изброените ползи, сулфорафанът намалява нивата на кръвната захар, защитава кожата от вредните въздействия на UV лъчите, предпазва мозъка от увреждания и може да бъде от полза на страдащите от аутизъм.
Усвояването на сулфорафан от броколи и кълнове от броколи се усвоява почти двойно повече, когато те са замразени.