Плодовете с най-високо и най-ниско съдържание на захар


Плодовете с най-високо и най-ниско съдържание на захар
Снимка: iStock

Плодовете са съществена част от една балансирана диета, предлагайки жизненоважни хранителни вещества и естествени захари. Въпреки това, не всички плодове са еднакви по отношение на съдържанието на захар. В тази статия изследваме 12 плода с най-високи и най-ниски нива на захар, предоставяйки подробна хранителна информация за всеки.

Плодове с високо съдържание на захар

Манго

Мангото е тропически плод, известен със своята сладкост и сочност. Една чаша нарязано манго съдържа приблизително 23 грама захар. Хранително, мангото е богато на витамин С, витамин А и фолиева киселина, което го прави отличен за имунна подкрепа и здраве на кожата. Въпреки това, поради високото съдържание на захар, най-добре е да го консумирате умерено, особено за тези, които следят приема на захар.

Вижте още: Невролози: Това са най-полезните плодове за здравето на мозъка

Грозде

Гроздето, особено червените сортове, е пълно с антиоксиданти. Една чаша грозде съдържа около 23 грама захар. Тези малки плодове също са добър източник на витамин К, витамин С и няколко витамина от група В. Гроздето поддържа здравето на сърцето и има противовъзпалителни свойства, но високото му съдържание на захар означава, че трябва да се яде в контролирани порции.

Череши

Черешите са друг плод с високо съдържание на естествени захари, с около 18 грама на чаша. Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на качеството на съня. Черешите също така осигуряват витамини А и С, калий и фибри, допринасящи за цялостното здраве и уелнес.

Банани

Бананите са удобна и питателна закуска, съдържаща около 14 грама захар в средно голям плод. Те са отличен източник на калий, витамин В6 и витамин С. Бананите също така осигуряват добро количество диетични фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават здравето на сърцето.

Вижте още: Опасни ли са плодовите червеи, които изяждаме неволно?

Ананас

Ананасът е тропически плодове със съдържание на захар около 16 грама на чаша. Той е богат на витамин С, манган и бромелаин, ензим, който подпомага храносмилането и намалява възпалението. Ананасът са освежаващ и хидратиращ, но трябва да се консумира умерено поради нивата на захар.

Круши

Крушите съдържат приблизително 17 грама захар на средно голям плод. Те са чудесен източник на диетични фибри, витамин С и калий. Крушите са известни със способността си да подпомагат храносмилането и да насърчават здравето на сърдечно-съдовата система. Сладкият им вкус ги прави популярен избор, но контролът на порциите е ключов за тези, които следят приема на захар.

Плодове с ниско съдържание на захар

Авокадо

Авокадото е уникално сред плодовете, тъй като е с ниско съдържание на захар, с по-малко от 1 грам на авокадо. То е с високо съдържание на здравословни мазнини, особено мононенаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето. Авокадото също е богато на фибри, калий, витамин Е и фолат, което го прави богата на хранителни вещества добавка към всяка диета.

Боровинки

Пресните боровинки са с ниско съдържание на захар, само 4 грама на чаша. Те са известни с високото си съдържание на витамин С и фибри, както и с мощните си антиоксиданти, включително проантоцианидини, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.

Ягоди

Ягодите са плодове с ниско съдържание на захар, съдържащи около 7 грама захар на чаша. Те са пълни с витамин С, манган, фолат и различни антиоксиданти. Тези хранителни вещества подпомагат имунната функция, намаляват възпалението и предпазват от хронични заболявания. Техният сладък, но тръпчив вкус ги прави универсален и здравословен вариант.

Къпини

Къпините са друг плод с ниско съдържание на захар, с приблизително 7 грама захар на чаша. Те са отличен източник на фибри, витамини C и K и манган. Къпините също са богати на антоцианини, мощни антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане и намаляват риска от различни заболявания.

Вижте още: Ето какво показват цифрите на стикера върху плодовете

Папая

Папаята съдържа приблизително 8 грама захар на порция от 100 грама, което е сравнително умерено в сравнение с много други плодове. Това естествено съдържание на захар е придружено от изобилие от витамини, минерали и фибри, което прави папаята питателен избор за повечето диети. Захарите в папаята са основно фруктоза, която се метаболизира по-бавно от глюкозата, което помага да се избегнат бързи скокове в нивата на кръвната захар.

Малини

Малините имат съдържание на захар около 5 грама на чаша. Те са с високо съдържание на фибри, витамини С и К и манган. Малините също са заредени с антиоксиданти, включително кверцетин и елагова киселина, които имат противовъзпалителни и противоракови свойства. Ниското им съдържание на захар и високото съдържание на хранителни вещества ги прави отличен избор за здравословна диета.

Киви

Кивито съдържа около 6 грама захар на средно голям плод. Те са богати на витамин С, витамин К, витамин Е и калий. Кивито също осигурява добро количество диетични фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. Техният пикантен вкус и хранителни предимства ги правят чудесен вариант с ниско съдържание на захар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама