От една пролетна билка може да приготвите истинско кафе, което не само ободрява перфектно, но и насища тялото с куп полезни вещества.
Коренът от глухарчето се използва се за приготвяне на лечебни напитки. Кафето от него също е много популярно. То има приятен вкус, но не съдържа кофеин.
Ползите от кафето от глухарче
В народната медицина се използват не само цветовете, но и корените на билката. Те съдържат следните полезни елементи: флавоноиди, желязо, стероли, калий, протеинови вещества, никотинова киселина, органични киселини, витамини Р, С и В2.
Кафето от глухарче е от полза най-вече за жените, които се грижат за здравето и фигурата си. Веществата, влизащи в състава му, придават на кожата еластичност и свежест, запазвайки нейната младост за по-дълго. Билката успешно се справя със запека и възпалителни процеси в органите на храносмилателната система.
Корените на глухарчето провокират отделянето на жлъчката и стимулират секрецията на стомашен сок. Поради богатото си съдържание на желязо, те помагат за премахване на симптомите на желязодефицитна анемия. Не по-малко ефективни са в борбата с хипертонията и безсънието.
При редовна употреба кафето от глухарче е в състояние да пречисти клетките на черния дроб и жлъчния мехур от токсични вещества.
7 СЪВЕТА КАК ДА ПИЕТЕ КАФЕТО СИ, ЗА ДА Е ПО-ПОЛЕЗНО
Предимства на кафето от глухарче
Основното предимство на кафето от глухарче е липсата на кофеин в състава му. То има холеретични и диуретични свойства. Няма токсични ефекти върху организма. В комбинация с отвара от бял трън, напитката успешно се справя с чернодробните заболявания. Често се използва за предотвратяване на коронарна болест и атеросклероза. За разлика от обикновеното кафе, чаят от глухарче действа успокояващо на организма.
От какво се прави кафето от глухарче?
Кафето от глухарче се прави от корените на растението. Първо те се почиства старателно и се измиват, след което се запържват в сух тиган. След това се смилат с блендер или кафемелачка. Смлените корени могат да се съхраняват до 1 година в стъклен буркан.
Как да си направим кафе от корени на глухарче?
Кафето от корен от глухарче се приготвя изключително лесно. Една чаена лъжичка от смления корен на билката се изсипва в чаша и се залива с гореща вода. След 5 минути напитката се филтрира. По желание може да добавите щипка канела и лъжичка мед за по-добър вкус.
Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!