Много видове плодове крият нежелания "гост" - червей. Ако сте внимателни и нарежете плода, преди да го изядете, не е трудно да забележите наличието на червей, но понякога можете да го пропуснете и да го изядете неволно.
Вижте още: Най-големите митове за настинките
Какви са рисковете за здравето, ако изядете плодов червей?
Белият червей, който откриваме в плода, чиято дължина варира между 3 и 12 милиметра, не е нищо друго освен ларва на муха и наличието му е доказателство, че плодът не е пресен.
Всъщност ларвите могат да бъдат носители на бактерии от външната среда, от отпадъците или дори от екскрементите, с които мухите са влезли в контакт, като по този начин превръщат плода в заплаха за вашето здраве.
Сред бактериите, които най-често се предават от ларви на мухи, са: салмонела, ешерихия коли и миаза, отговорни за чревни инфекции.
Ако случайно сте яли плод, който е бил атакуван от ларви и сте получили чревна инфекция, можете да имате симптоми като:
- стомашни болки;
- диария;
– повръщане;
- повишена телесна температураьщ;
– кръв или ларви в изпражненията.
Когато тези симптоми са налице, се препоръчва незабавно да се обадите на лекар, за да избегнете по-сериозни последици.
Вижте още: Допълнителна чаша кафе бори излишните килограми
Превенция:
Преди да консумирате плодове, особено такива, които могат да съдържат ларви на мухи, е препоръчително да направите бърза "проверка" на кората и вътрешността на плода.
Вземете нож и нарежете плода първо наполовина, а след това на по-малки парчета, като всеки път проверявате за дупки или ларви.