Обърнете внимание: Какво означава различният цвят на урината (СНИМКИ)


Обърнете внимание: Какво означава различният цвят на урината (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Някога поглеждали ли сте цвета на урината си? А знаете ли, че той може да е индикатор за сериозен здравословен проблем? Цветът на урината може да бъде както напълно прозрачен, така и тъмнокафяв – този цвят в повечето случаи показва степента на хидратация на организма. Малко хора знаят обаче, че той до голяма степен зависи от пигмента на храните, с които се храним и дори от медикаментите, които приемаме.

Какво означава цветът на урината

Цвят на урината

Прозрачен цвят 

Прозрачният цвят е индикатор, че най-вероятно приемате повече вода от необходимото. Да, хидратацията на тялото е нещо много важно, но пиенето на твърде много вода не е много добре за здравето. Ако урината ви винаги има прозрачен цвят, това означава, че изчерпвате електролитите в тялото си и не е лошо да започнете да пиете малко по-малко вода.

Жълтеникав цвят 

Жълтеникавият цвят е типичният за урината и означава, че приемате оптимално количество вода. Урохромът е основният жълт пигмент на урината и наситеността на цвета му зависи от това колко вода приемаме.

Вижте още: Ето какво издават изпражненията ви за вашето здраве

Червеникав и розовеникав цвят

Ако се храните с храни, които натурално съдържат розов или пурпурен пигмент, като цвекло и боровинки например, урината ви може да има розовеникав оттенък.

Оранжев цвят

Урината ви може да е с оранжев до светлокафяв цвят, ако организмът ви е дехидратиран. Този цвят също така може да е причинен и от приема на някои лекарства, които съдържат пиридий.

Тъмнокафяв цвят

Тъмният цвят най-често индикира силна дехидратация, но той може да е в следствие и от приема на храни като ревен, алое вера или черен боб. Кафявото оцветяване обаче е силно вероятно да ни сигнализира и за сериозни проблеми с черния дроб.

Още по темата: Напитки, които дехидратират повече, отколкото си мислите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама