Може би повечето от вас знаят, че закуската е най-важното хранене за деня и не бива да я пропускате. Лекарите препоръчват тя да включва някоя от следните храни, подобряващи сърдечното здраве:
Плодовете и зеленчуците са отлични източници на витамини, минерали, комплексни захари и фибри, което ги прави и чудесна закуска.
Овесените ядки (каша) са много полезни с изобилието си от фибри и хранителни вещества (витамини от група В, цинк и магнезий), които имат благоприятен ефект върху сърдечната дейност. За още по-добър ефект добавете ядки, семена и плодове. Добра алтернатива на овесените ядки може да са ръжените ядки или тъмната елда, изключително богата и на протеини за повече енергия през деня.
Яйца и гъби на омлет може да са друг прекрасен вариант на закуска за по-здраво сърце, която го облагодетелства с качествените протеини, фибри и витамини.
Вижте още: Внимавайте с тези храни! Те са вкусни, но опасни!
Всички видове горски плодове са богати на полезни за сърцето антиоксиданти, желязо, фибри и витамини, което ги прави чудесно допълнение към всяка зърнена закуска.
Авокадото, семената и ядките изобилстват от качествени мазнини, които са изключително ценни за сърцето, без вреден холестерол.
За закуска избягвайте преработени храни с добавена захар, полуфабрикати и замразени продукти с трансмазнини, червено или птиче месо. Спрете цигарите и кафето. Използвайте с мярка полезните мазнини като зехтин и различни масла от ядки.
Бъдете активни, разхождайте се и спортувайте редовно.