Невролог: Ако искате да подобрите здравето на мозъка, започнете да ядете тези плодове и зеленчуци


Невролог: Ако искате да подобрите здравето на мозъка, започнете да ядете тези плодове и зеленчуци
Снимка: Istock

Повечето хора знаят кои храни да избягват за здраво сърце, но е важно да се обърне внимание на храните, които влияят негативно на мозъка.

Научно доказано е, че диетата може да повлияе на здравето на мозъка.

Вижте още: Какво да ядете за вечеря, за да топите мазнини, докато спите

"Мозъкът съставлява около 2 процента от телесното ни тегло, но консумира около 20 процента от всичките ни калории. Мозъкът използва повече калории от всеки друг орган в нашето тяло, така че това, което ядем, може да окаже голямо влияние върху нашия мозък" казва експертът по аутизъм д-р Роберта Мелило пред The ​​Huffington Post.

Въпреки че учените все още не знаят какво причинява болестта на Алцхаймер, вид деменция, мнозина смятат, че диетата може да играе важна роля.

Редовната консумация на храни, които не са полезни за здравето на мозъка, може да има отрицателни последици върху него.

"Нездравословната диета може да повлияе негативно на микробиома на червата, да доведе до възпаление и потенциално да засегне мозъка. Затлъстелите хора – повечето от които имат нездравословен чревен микробиом – са изложени на значителен риск от развитие на деменция на Алцхаймер", казва неврохирургът д-р Брет Осбърн.

И така, кои храни са най-полезни за здравето на мозъка?

Експертите са открили някои чудесни възможности, за които твърдят, че могат да помогнат за предотвратяване на развитието на деменция.

Авокадо

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини и д-р Бредесен обяснява: „Тези мазнини помагат за намаляване на съдовите заболявания и осигуряват голяма енергия за мозъка без проблемите, свързани с простите въглехидрати или наситените мазнини.“

Броколи

Независимо дали харесваме броколи на пара, в уок тиган или като зеленчук, който да добавим към нашите смутита, може да искаме да намерим повече начини да се насладим на този зеленчук.

Вижте още: Замразени кубчета за мощен имунитет

„Броколите са зеленчук, който съдържа съединения като сулфорафан, които са свързани с намаляване на възпалението и подобряване на здравето на мозъка“, казва д-р Осбърн.

Боровинки

Ако обичаме да добавяме боровинки към ястията си, мозъкът ни ще ни благодари. „Боровинките съдържат флавоноиди, които са невропротективни и е доказано, че са полезни за увеличаване на невропластичността и церебралния кръвен поток“, казва невропсихологът Лин А. Шефер.

Зеленолистни зеленчуци

Известно е, че зелените листни зеленчуци са чудесни за здравето на червата, което ги прави чудесни и за здравето на мозъка. Затова лекари и диетолози насърчават пациентите да ядат повече зеленолистни зеленчуци, тъй като те са богати на хранителни вещества.

Зелените листни зеленчуци, като спанак и кейл, са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за мозъка.

Джинджифил

"Друга билка, използвана за здравето на мозъка, в прясна и прахообразна форма, е джинджифилът. Доказано е, че джинджифилът подобрява когнитивната функция",  заключва д-р Осбърн.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама