Хората са в постоянно търсене на здравословни храни и алтернативи, които биха подобрили начина на живота и здравето на човек. Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, е богат източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.
Проучването, осъществено под ръководството на проф. Ферейдун Шахиди, показва уникалния хранителен профил на плодовете на облепихата, отглеждани в Канада.
Вижте още: Лепенки с витамини: Хит в мрежата, но работят ли наистина?
Повече за растението
Може би сте виждали това растениепо крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените райони на Централна Азия. Плодовете и листата му се използват широко заради хранителните, фармацевтичните и функционалните им свойства - маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли.
Резултатите от проучването са акцентирали на наличието на ключови полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има потенциални ползи за здравето, вариращи от сърдечносъдова защита до противовъзпалителни свойства.
Освен това, екстрактите от облепиха демонстрират антидиабетен и антизатлъстяващ потенциал. Според изследователите това проправя пътя за по-нататъшно изследване на техните механизми и потенциални терапевтични приложения.
Източник: БТА