След водата, чаят е втората най-консумирана напитка в света. И ако искате да разнообразите, защо не опитате оолонг.
Какво представлява чаят оолонг
Чаят оолонг е частично "ферментирал" чай. Откъснатите листа се изсушават и се оставят да ферментират (известно още като окисляване) преди изсушаване.
Но за да разберете най-добре чая оолонг, първо трябва да знаете малко повече за зеления и черния чай. Всички идват от листата на чаеното растение - Camellia sinensis - и са известни като истински чайове. Зеленият чай не се окислява, което означава, че не е изложен на кислород за продължителен период от време по време на производството си. Той остава зелен на цвят и има тревистият, подобен на сено вкус. От друга страна, черният е напълно окислен - той се излага на въздух за продължителен период от време, така че да се проведе естествената химическа реакция. В листата е завършен, преди да бъде изсушен, черният чай е по-тъмен на цвят, има червеникав оттенък в чашата и има по-силно тяло.
Окончателният цвят и сила в чашата на оолонг чаят зависят от това колко дълго протича окисляването. Някои оолонг са минимално окислени, а други са много окислени. Това означава, че има широка гама от типични оолонг вкусове. Въпреки това, най-ценните оолонг са бистри и светли на цвят, когато се варят и имат отчетлив вкус на праскова и/или круша.
Вижте още: Чай от лимонова трева: Ползи и как се прави
Ползи от оолонг чая
За по-здрави черва
Изследвания показват, че черният чай, зеленият чай и чаят оолонг могат да увеличат растежа на полезните бактерии в червата на човека. Запомнете: Балансираният чревен микробиом е ключът към силната имунна система.
Бори се и с възпалението
В допълнение към уникалния си вкус и аромат като полуферментирал чай, чаят оолонг притежава характерно съединение, наречено теазинензини, което е група от чаени полифеноли (мощен антиоксидант), за които е доказано, че имат благоприятни за здравето свойства. Въпреки че са необходими допълнителни проучвания за бионаличността на теазинензините, настоящите данни предполагат, че тези съединения могат да играят ключова роля в ползите за здравето от чая оолонг, включително антихипергликемичния – известен още като балансиране на кръвната захар – и противовъзпалителни ефекти.
Може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството
Всички т.нар. истински чайове (черен, зелен, бял, оолонг и тъмен) съдържат мощни предимства на аминокиселината L-теанин. Проучвания, изследващи L-теанин и кофеин – компонентите на истинските чайове, произхождащи от растението Camellia sinensis – са установили, че L-теанинът е свързан с подобрена релаксация, напрежение и спокойствие. L-теанинът ви помага да се отпуснете, като намалява стимулацията, причинена от кофеина. Проучванията също така установиха, че L-теанинът и кофеинът поддържат вниманието и паметта и минимизират разсейването. В допълнение, преглед от 2020 г. на проучвания, изследващи чистия L-теанин, заключава, че 200 до 400 милиграма на ден L-теанин може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството при хора в стресови условия.
Вижте още: Учени: Зелен или черен - кой чай е по-полезен
Как да приготвите оолонг чай
Според Съвета за чай на САЩ, умно правило за приготвяне на чай е, че колкото по-голямо и по-деликатно изглежда листото, толкова по-ниска е температурата на водата. Обикновено ще искате да използвате вода с температура между 80-90°C за оолонг и бели чайове. Черните чайове се нуждаят от много по-гореща вода за правилна екстракция. Оолонг чаят трябва да кисне пет до седем минути; белият чай три до четири минути. Разбира се, всичко това може да бъде променено според вашия личен вкус. Тези инструкции трябва да се използват само като отправна точка.