Непознатите ползи от мангана и храни, съдържащи го


Непознатите ползи от мангана и храни, съдържащи го
Снимка: iStock

Има много минерали, на които не обръщаме много внимание всеки ден. Вземете например манган. Какво е? Каква роля играе манганът в здравето и храненето? Какви храни осигуряват мангана, от който се нуждаем? Този основен минерал заслужава момент в светлината на прожекторите, тъй като участва в толкова много жизненоважни функции в тялото. Ето какво трябва да знаете за мангана и ползите от него, плюс здравословни храни с високо съдържание на манган, които са част от всяка здравословна, балансирана диета.

Какво е манган?

Манганът е микроелемент, който играе роля в много важни процеси в тялото. Елемент, обозначен като "основен", е този, който тялото не може да произведе сам, което изисква от нас да го консумираме чрез външни източници. Интересното е, че манганът е един от най-разпространените елементи в земната кора и също така се среща естествено в почвата, скалите и водата, в допълнение към храната.

Ползите за здравето от мангана 

Ето някои от най-забележителните роли, които играе този минерал:

Метаболитно здраве

Манганът е ключов компонент за синтеза и активирането на множество ензими, участващи в метаболизма на протеини, въглехидрати и холестерол.

Вижте още: Ако сте над 30, трябва да приемате тези витамини

Здраве на костите

Този минерал е добре известен с това, че участва в образуването на костите. Двадесет и пет до 40 процента от съхранявания в тялото манган се намира в нашите кости.

Имунно здраве

Манганът работи заедно с витамин К за оптимизиране на съсирването на кръвта, което е от решаващо значение за здравето на сърцето и заздравяването на рани. Плюс това, този минерал помага за защита на клетките от окисление или от действието на свободните радикали, причиняващи заболявания.

Здраве на мозъка

Когато става дума за мозъка, този елемент подпомага не само изчистването на амоняка - което може да причини дезориентация, объркване и дори кома - но също така играе ключова роля в синтеза на невротрансмитери.

Други предимства

Освен това адекватните нива на манган са свързани с няколко други предимства, включително подпомагане на репродукцията, цялостна телесна хомеостаза, регулиране на кръвната захар и бъбречна функция.

От колко манган се нуждаете на ден?

По отношение на ежедневните нужди, препоръчителната дневна доза е 1,8 мг за възрастни жени и 2,3 мг за възрастни мъже, от храната.

Дефицитът на манган и токсичността са редки, но все пак не трябва да се приемат леко. Това е така, защото дефицитът може да доведе до нарушен метаболизъм, костна плътност и растеж. Докато токсичността, от друга страна, може да се прояви като невромоторна дисфункция, подобна на болестта на Паркинсон, слабост, объркване и затруднения с паметта.

Симптомите на токсичност биха се появили само след консумация на количества манган доста над допустимата горна граница (11 мг както за възрастни мъже, така и за жени) за дълги периоди от време. Почти невъзможно е да се надвиши това само чрез диета.

Храни с високо съдържание на манган

Задоволяването на нашите относително ниски нужди от манган на дневна база не би трябвало да е твърде трудно, а има толкова много източници на вкусна храна, богата на този минерал. Ето някои здравословни храни с високо съдържание на манган, които да продължите да ядете заради всичките им предимства.

  • Миди
  • Черен пипер
  • Соеви продукти
  • Сладки картофи
  • Кафяв ориз
  • Бобови растения
  • Ананас
  • Спанак
  • Ядки

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама