Дюлята е плод, богат на много хранителни вещества. Той трябва да присъства в менюто ни по-често, защото консумацията му ни прави по-здрави.
Какви са ползите от дюлята:
Противовъзпалителни свойства
100 грама дюля ни дава 25% от препоръчителната дневна доза на Витамин C. A освен че е мощен имуностимулатор, този витамин помага при лечението на възпалителни състояния.
И плодът, и екстрактът от семките, се използват за лечение на атопичен дерматит, цистит, за облекчаване на алергични състояния.
Вижте още: Ползи от черното грозде
Антиоксидант
Наличието на полифеноли в дюлята са причина за страхотните й антиоксидантни свойства. Благодарение на тези свойства се елиминират свободните радикали в организма, забавя се процесът на стареене, предотвратяват се болести на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите също така намаляват стреса и ни успокояват.
Подпомага отслабването
Дюлята има високо съдържание на фибри – те създават усещане за ситост и подпомагат храносмилателната дейност. В същото време, 100 грама дюля съдържа само 57 калории. Има ниско съдържание на наситени мазнини, натрий и холестерол. Всичко това я прави много подходящ плод при режим с цел отслабване.