Напитки, които дехидратират повече, отколкото си мислите


Напитки, които дехидратират повече, отколкото си мислите
Снимка: iStock

Хидратацията изглежда различно за всеки. Някои носят със себе си бутилки с вода, други я държат в ежедневен подсъзнателен списък със задачи, а след това се заемат с работата си само за да разберат, когато се върнат у дома, че не са отпили глътка вода цял ден. Без значение къде попадате в този спектър, хидратацията винаги е важна – и тя става още по-висок приоритет през топлите месеци.

Въпреки че всички знаем, че водата е най-добрият хидратант, има ли напитки, които действително допринасят за дехидратацията? Ето някои от най-популярните напитки, които могат да окажат отрицателно въздействие върху хидратацията.

Избягването на дехидратация е много важно

Правилната хидратация поддържа положително телата ни по безброй начини, особено като се има предвид, че сме съставени предимно от вода (поне 60%). Тези ползи от хидратацията варират от оптимално здраве на мозъка, ставите, имунната система, бъбреците, черния дроб и червата до подпомагане на тялото при детоксикация, метаболизъм и усвояване на хранителни вещества. Освен това правилната хидратация помага за защита на кожата, гръбнака, очите, носа и устата от дразнители и стресови фактори.

Въпреки че винаги искаме да избегнем дехидратацията по най-добрия възможен начин, това е особено важно, когато температурата са високи, което ни прави по-податливи на дехидратация. Няколко от основните ежедневни начини, по които можем да загубим влага и да се дехидратираме (ако не възстановяваме тази влага), включват дишане (кой знае?), пишкане и изпотяване. Това са естествените отделителни системи на нашето тяло. През летните месеци много от нас се потят много повече от друго време на годината, което ни предразполага към дразнещите симптоми на дехидратация.

За повечето от нас дехидратацията може да се прояви като замаяност, главоболие, намалена когнитивност, безсъние, умора, необичайни промени в настроението, газове, подуване на корема, запек, тъмна урина и по-рядко уриниране.

Вижте още: Лекари посочиха лесен симптом, които показва, че тялото ви е дехидратирано

Тези напитки водя до дехидратация

Добавени захари

Добавената захар кара бъбреците да отделят повече течност. Освен това, когато консумираме големи количества добавени захари, ще има натрупване на захар в кръвния поток, след като клетките вземат това, от което се нуждаят, за да функционират. Когато вещества като сол и захар са по-концентрирани в кръвта, отколкото в клетките, тялото ще изтегли вода от клетките в кръвта, за да се опита да създаде равновесие между двете структури по отношение на вода и разтворено вещество (т.е. сол или захар). концентрация. Без значение, когато водата се изтегля от клетките ни, за да се разреди концентрацията на захар в кръвта ни, това ще доведе до дехидратиращи ефекти в цялото тяло.

Прекомерни количества кофеин (повече от 500 милиграма)

Този стимулант също е класически диуретик, за който много хора вече знаят. Въпреки това количеството, което консумирате, е от ключово значение. Едно проучване от 2017 г., публикувано във Frontiers in Nutrition, установи, че само консумацията на кофеин над 500 милиграма е свързана с диуретични ефекти. Като се има предвид, че чаша кафе може да съдържа от 80 до 100 мг кофеин, много пиещи кафе може да не достигнат този праг. Въпреки това, други варианти като енергийните напитки могат да имат двойно или повече от това количество, увеличавайки риска от диуреза и дехидратация, свързани с много кофеин.

Алкохолни напитки

Алкохолът действа като диуретик по няколко различни начина и е добре известен с това, че силно дехидратира - една от най-големите причини, поради които оставя повечето от нас със симптоми на махмурлук.

Алкохолът се обработва от черния дроб, който произвежда ацеталдехид и други странични продукти при метаболизирането на коктейлите. Въпреки че много от тях ще бъдат отстранени от тялото чрез освобождаване на въглероден диоксид и вода от белите дробове, някои ще бъдат метаболизирани и екскретирани през бъбреците. Алкохолът също така потиска антидиуретичния хормон вазопресин, изостряйки диуретичното действие на тази напитка.

Вижте още: Как да разберете от колко течности имате нужда

Някои изкуствени подсладители

Добавените захарни алкохоли като сорбитол, ксилитол, еритритол и манитол са особено известни с това, че предизвикват слабителен ефект, водещ до диария, която може да причини дехидратация. Това вероятно се дължи на способността им да променят чревните бактерии в микробиома.

Много високи количества протеин

Въпреки че е по-трудно да се намери в напитките в сравнение с храната, високият прием на протеини също може да доведе до дехидратация. Този макронутриент се разгражда до азот по време на храносмилането, което изисква повече вода за метаболизиране, извличане от запасите на тялото ни. Плюс това, бъбреците са натоварени с отделянето на този излишен азот, което води до диуреза и, разбира се, потенциал за дехидратация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама