Най-добрите заместители на кафето сутрин


Най-добрите заместители на кафето сутрин
Снимка: iStock

Ах, кафето! Не можем да отречем, че тази леко горчива напитка е сред любимите на всички нас. Все пак голяма част от хората в световен мащаб не могат да започнат сутринта си без чаша ароматно кафе. То обаче не винаги е най-добрият вариант, а който са започнем сутринта си и то особено ако го пием на гладно, защото раздразва стомаха и ни дехидратира.

През студените месеци, когато се застояваме повече и поради тази причина метаболизмът ни се забавя, кафето на гладно може да предизвика редица неприятни състояния като ускорено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, свиване на кръвоносните съдове и стягане на мускулите. Решението - или да пием първото си кафе, след като закусим, или да го заменим с друга тонизираща напитка. Понякога обаче това може да се окаже трудно, защото някои хора изобщо не закусват, други пък го правят по-късно, а сутринта без чаша ободряваща напитка е немислима.

Вижте още: Не си варете кафе с чешмяна вода, ето защо!

Най-добрите заместители на кафето

Чай

Може би сте чували, че чаят е добър заместител на кафето, но едва ли сте повярвали. Истината е, че чаша черен или зелен чай наистина би имала страхотен ободряващ ефект. И двата вида чай съдържат кофеин, така че не се притеснявайте, че ще заспите, докато стигнете до работното си място.

Матча лате

Матчата се произвежда от много фино смлени листа от зелен чай, а това означава, че е пълна с антиоксиданти, с чиято помощ ще успеете да елиминирате токсините от организма си. А добрата новина е, че вкусът се доближава до този на кафето – в някои случаи дори е и по-добър.

Лате с куркума

Куркумата е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Златното мляко, както е наименованието на тази напитка в Азия, е изключително полезно и се препоръчва да се пие на гладно.

Лате с куркума

Масала чай

Масала чаят е много популярна напитка в южната част на Азия и по-специално в Индия. Приготвя се от сварен черен чай, към който се добавя прясно или ядково мляко и захар/мед по желание. В Индия тази напитка се приготвя от хилядолетия, като съществува вярване, че качествата на чая се увеличават в млякото.

Комбуча

Комбучата е леко газирана напитка, която се произвежда чрез ферментацията на зелен чай и бактерия, с прибавени към тях захар и вода. Тя съдържа пребиотични бактерии, които се грижат за здравето на червата и подпомагат поддържането на балансирам чревен микробиом. Тази приятна напитка също така подобрява храносмилането и имунната система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама