Най-добрите пробиотични храни (и напитки) за здрави черва


Най-добрите пробиотични храни (и напитки) за здрави черва
Снимка: iStock

Пробиотиците може да са модна дума в наши дни, но богатите на пробиотици храни са били част от нашата диета от хиляди години. Пробиотиците са полезни, живи микроорганизми (включително разнообразие от бактерии и дрожди), които се размножават в храните чрез процеса на ферментация - често срещана практика сред древните цивилизации по света като средство за консервиране на храна.

Има различни итерации на думата "пробиотици", откакто е въведена за първи път през 1960 г. Международната научна асоциация на пробиотиците и пребиотиците допълнително определя пробиотиците като микроорганизми, които трябва да могат да предоставят определени ползи за здравето на гостоприемника и заявява, че "само характеризирани щамовете с научно доказан ефект върху здравето трябва да се наричат ​​пробиотици.

Как действат пробиотиците?

Пробиотиците помагат на тялото да постигне и поддържа здравословен баланс на бактериите, особено в лигавицата на червата. Те могат също така да помогнат за възстановяването на "добрите" бактерии в тялото ви, които се унищожават, след като вземете антибиотици (които, за съжаление, не могат да разграничат добрите бактерии от тези, които причиняват инфекция), като в крайна сметка предпазват червата от по-вредни бактерии и укрепване на чревния микробиом като цяло.

Вижте още: Има ли специални пробиотици за жени: Здравни ползи и персонализирани формули

Как пробиотиците са от полза за вашия мозък и тяло

Доказателствата показват, че пробиотиците са изключително полезни за цялостното здраве и благосъстояние Те са полезни не само за червата, те могат да бъдат полезни и за общото здраве, тъй като могат да подобрят имунната ви система и да намалят риска от инфекции, да помогнат при храносмилането, да предотвратят вредните микроорганизми, да помогнат за усвояването на хранителни вещества и дори помощ при производството на витамини.

Появяват се още изследвания, които показват ползите от пробиотиците за психичното здраве, поради двупосочната връзка между червата и мозъка, известна като оста черва-мозък. Всъщност червата дори са наричани „втори мозък“ заради всички невротрансмитери, които произвежда, включително серотонин и допамин, които помагат за регулиране на настроението.

Най-добрите пробиотични храни (и напитки)

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, направена от кефирни зърна, жива култура от бактерии и дрожди. Произхождащ от Кавказ на пресечната точка на Азия и Европа, той е един от най-богатите хранителни източници на пробиотици, тъй като е ферментирал както с бактерии, така и с дрожди. Кефирът може да се консумира самостоятелно като напитка или дори да се добави към смутита или овесени ядки.

Вижте още: Преди да пиете пробиотик, прочете това

Ацидофилно мляко

Ацидофилното мляко се култивира с Lactobacillus acidophilus, пробиотична бактерия, която помага за поддържане на кисела среда в тялото, предотвратявайки растежа на вредни бактерии. В допълнение към своите свойства за здравето на червата, ацидофилусът може да лекува гъбични инфекции и екзема. За да сте сигурни, че получавате всички пробиотични ползи, пропуснете картонените опаковки с надпис „сладък ацидофилус“ и потърсете ферментиралия вид, който има остър аромат вкус подобен на кефир.

Кисело мляко

Хората по света имат различни версии на кисело мляко. То се прави чрез нагряване на мляко, охлаждане и след това комбиниране с две живи култури Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Някои кисели млека може дори да съдържат други щамове полезни бактерии, които ще бъдат посочени в съставките. Просто имайте предвид добавената захар, тъй като някои видове кисело мляко съдържат много повече от други.

Кимчи

Кимчи е традиционна корейска гарнитура или банчан, приготвена чрез ферментиране на зеленчуци с пробиотични млечнокисели бактерии. Обикновено се прави с ферментирало зеле и репичка дайкон и се овкусява с чесън, джинджифил и корейски люти чушки. Кимчи е основна част от корейската кухня и често се прави у дома. Благодарение на признанието си за суперхрана и несравнимите си вкусове, сега е станало по-масово и може да се намери в някои магазини.

Комбуча

Една от най-популярните ферментирали напитки, комбуча също датира от векове. Комбуча е леко газирана напитка, приготвена от чай, захар и симбиотична култура от бактерии и дрожди. Вкусът обикновено е сладко-кисел или оцетен, въпреки че нивата на сладост варират при различните сортове (проверете съдържанието на захар на етикета). Въпреки че комбуча съдържа следи от алкохол (около 0,5 процента) поради естествения процес на ферментация, повечето марки все още законно се считат за безалкохолни.

Някои отлежали сирена

Пробиотици има в сирена, които са отлежали, но не са пастьоризирани. Примерите включват Гауда, Едам, Грюер и суров Чедър.

Кисели краставички

Киселите краставички, които са подложени на лактоферментация, са чудесен източник на пробиотици. Въпреки това, много продукти, етикетирани като мариновани, не са ферментирали, а бързо мариновани, което означава, че са накиснати в сладко-солена, оцетна саламура, но няма живи активни бактерии (т.е. може да са вкусни, но не са пробиотични). Проверете етикета, за да се уверите, че наистина са ферментирали.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама