Развитието на атеросклерозата е свързанo с по-висок риск от инфаркт на миокарда и инсулт. Атеросклерозата е процес, при който има възпаление и натрупване на мастни отлагания в артериите. Някои храни обаче имат значителен превантивен ефект срещу това заболяване, убедени са авторите на ново изследване, публикувано в изданието Nature Reviews Cardiology.
Лекарите предлагат използването на храна като ефективно средство за защита на съдовата система. Правилното хранене следва да придружава всички съвременни методи за лечение и профилактика на атеросклерозата. В новото изследване са анализирани 14 храни и добавки като рибено масло, зехтин, фибри, чесън, зелен чай, какао, коензим Q10, някои омега-6 мастни киселини, куркумин и ресвератрол.
Нарът е богат на антиоксиданти. Сокът му предотвратява развитието на заболяването и помага за намаляване на плаките, ако са налице.
С чесън се лекуват много вируси и инфекции. Проучванията показват, че 4 мг/ден алицин (¼ глава) сваля холестерола и кръвното налягане, като предотвратява образуването на съсиреци.
Спанакът е богат на лутеин, който предпазва от дегенерация на макулата и помага за предотвратяване на инфаркт, като почиства стените на артериите от холестеролните плаки.
НАЙ-ДОБРИЯТ МЕСЕЦ ЗА ОТСЛАБВАНЕ Е...
Куркумата съдържа куркумин - мощна противовъзпалителна съставка, която значително намалява възпалението и увреждането на артериалната стена, което е основната причина за развитието на плаки и тромби.
Канелата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 1 ч.л./ден намалява холестерола и предотвратява образуването на плаки в аортата.
Доматите са богати на ликопен - на него дължат характерния си цвят - който намалява риска от атеросклероза с 50%.
Ягодите, черницата, къпините и боровинките са богати на флавоноиди, включително антоцианини, които пречат на атеросклероза.
Ябълките съдържат пектин, който намалява холестерола. Той кара черния дроб да използва циркулиращия в кръвта холестерол, за да произвежда повече жлъчен сок. Също така ябълките съдържат кверцетин, калий и магнезий, които спомагат за намаляването на кръвното налягане.
Авокадото, добавено в менюто всеки ден, понижава холестерола и кръвното налягане.
2 ч.ч. чист портокалов сок дневно помагат да се подобри кръвното налягане и да се намали възпалението на артериите. Той е много богат на антиоксиданти и на витамин С, почистващи артериите и предотвратяващи окислителния стрес в кръвния поток.