В сезона на гриповете и настинките нека бъдем от хората, които се радват на крепко здраве. Но как да стане това, когато всички около нас са болни? Пролетта наистина един от най-красивите сезони, но за наше огромно съжаление, той крие вирус зад всеки ъгъл заради резките промени във времето. И ако се чудите какво да направите, за да повишите имунитета си и да забравите за вирусите, започнете просто да приемате повече цинк. И не, тук не става въпрос за хранителни добавки, а за храна, защото тя винаги е била и ще си остане най-сигурния източник.
Трябва да отбележим, че научните изследвания не стигат до консенсус по отношение на това дали цинкът може да се използва за превенция на настинки от всякакво естество, но учените са категорични, че получаването на достатъчно количество от този минерал помага на имунната система да функционира оптимално.
Цинкът обаче не е известен само с благоприятното си въздействие върху имунитета. Той спомага и на други жизненоважни функции като по-бързото заздравяване на рани и на нормалния растеж и развитие на организма, като препоръчителната дневна доза за хора над 19 години е 11 милиграма.
Храни, богати на цинк
Бобови храни
Бобът е много добър източник на цинк, особено за веганите и вегетарианците, защото само половин консерва от него съдържа 0, 6 милиграма цинк – половината от препоръчителната дневна доза. Той още е богат на фибри и протеин, които са изключително важни за храносмилането и работата на мускулите.
Леща
Лещата е храна, изключително богата на микро и макронутриенти като протеин, фибри, желязо, калий и разбира се, цинк. В половин купа сварена леща се съдържат 1, 3 милиграма цинк, което означава, че през пролетта можете да си хапвате повече от нея.
Тиквени семки
На какво ли не са богати тиквените семки? Може би вече знаете, че те са „пълни“ с протеин и магнезий, но това, което не сте заели досега най-вероятно е, че те са и изключително богати на цинк, като в 30 грама печени семки се съдържат цели 2, 2 милиграма от минерала.
Пилешко
Ако сте любители на месото, имаме добра новина за вас, защото птичето месо е перфектен източник на цинк. 90 грама печени пуешки гърди съдържа 1, 5 милиграма цинк, а същото количество пилешки – 0, 8 милиграма.
Яйца
Яйцата също са добър източник на цинк, с който обаче е по-добре да не прекалявате. Те са суперхрана, но в много големи количества могат да се окажат опасни за здравето. От едно голямо яйце можем да получим 0, 6 милиграма цинк, което никак не звучи зле.