Зеленият чай е вид ароматна, безалкохолна напитка, която се приготвя чрез запарване на листата на чаения храст (Camellia sinensis). Заедно с черния, белия и жълтия чай, зеленият чай спада към така наречените истински чайове – видове чай, които се приготвят само и единствено от листата на чаения храст.
Родината на зеления чай е Азия, където тази популярна напитка се е консумирала още от дълбока древност, именно заради невероятните си вкусови качества, аромат и здравословни ползи. Днес в много райони по света зеленият чай е започнал да измества по консумация дори и черния чай. Редовната консумация на зелен чай е свързана с редица здравословни ползи, като подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.
ЕТО КОЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ В СВЕТА
Зеленият чай е натурална напитка, която се различава от другите видове чай, тъй като не преминава през процесите на ферментация и по този начин се запазват полезните антиоксиданти и полифеноли. Именно полифенолите в зеления чай спомагат за добрия метаболизъм на човешкото тяло. Антиоксидантите от своя страна помагат на нашето тяло да не задържа мазнини и така контролира теглото ни.
Друга важна „мисия“ на зеления чай е че антиоксидантите помагат в регулирането на нивата на кръвната захар и по този начин спомагат за превенцията срещу диабет.
Зеленият чай предпазва от сърдечно-съдови заболявания като контролира нивото на холестерола, помага за прочистването на артериите, предпазва от появата на Алцхаймер и Паркинсон.
От изключителна важност за приготвянето на зелен чай е температурата на водата.
В зависимост от вида чай, температурата на водата, количеството чай и времето за запарване варират.
Ето какво трябва да знаем, за да пием вкусен зелен чай:
- Най-добре е да използвате трапезна, филтрирана или дори минерална вода.
- За бял чай температурата трябва да е 60-70°С, за зелен и жълт - 70-80°С, за Улонг - 80-90°С.
- Запарва се 4-5 минути.
- Слага се около 2-3 гр. на 250-300 мл вода.