Много хора спират въглехидратите, полезно ли е това?


Много хора спират въглехидратите, полезно ли е това?
Снимка: iStock

И вие ли сте сред онези, които мислят, че въглехидратите са вредни? Питали ли сте се откъде се е прокраднало това предположение? Ние ще ви кажем. Лошата им слава се носи от връзката им с хормона инсулин, който се покачва при прием на въглехидрати. Повечето хора смятат, че инсулинът ги прави дебели, а оттам и въглехидратите, защото те са свързани с него, това обаче съвсем не е така и днес ще разберете защо.

Въглехидрати – какво е това?

храна

Те са структурни елементи на растителните и животинските клетки и представляват захарни молекули, които се разграждат в тялото до глюкоза, която се абсорбира в кръвта. Въглехидратите са основният източник на енергия за телата ни, като енергийната им стойност е 4 калории. Те играят важна роля в структурата на клетките, тъканите и органите ни. Като основен източник на енергия, въглехидратите притежават способността да се разграждат и да освобождават бързо енергия.

Естествени и рафинирани захари

Естествени са тези въглехидратни храни, които се намират в натуралния си вид, съдържащи всички синтезирани нутриенти, които са ценни за тялото ни. Естествени захари се съдържат в: плодовете, зеленчуците, бобовите, овеса.

Рафинирани пък са онези въглехидрати, които са подложени на някакъв вид промишлена преработка. Колкото по-обработен е един въглехидрат, толкова по-бързо понижава нивата на кръвната захар, което е и причината да се чувстваме постоянно гладни и изморени. Точно рафинираните захари са тези, които трябва да избягваме, за да не складираме излишни мазнини и да се чувстваме добре. Такива храни са: всички пакетирани сладкиши, бялата захар, бялото брашно, газираните напитки, натуралните сокове. Разбира се, избягването на такива храни вече е невъзможно, но можем поне да ограничим приема им до 1-2 пъти седмично.

Колко въглехидрати трябва да приемам на ден?

Съществуват множество фактори, които влияят на организма през деня, затова е трудно да се определят едни стойности за дневен прием. Той е строго индивидуален и зависи от: начина на живот, пола, възрастта и активността през деня на човека. Можете да изчислите подходящия дневен прием за вас чрез калориен калкулатор.

Съвет

Съветът, който можем да ви дадем, е да не ограничавате до минимум приема на въглехидрати, освен ако не страдате от някакво заболяване, което изисква това. Въглехидратите са важни за начина, по който се чувства един здрав човек, затова им дайте шанс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама