Лекар: 5 противовъзпалителни храни, които трябва да ядете


Лекар: 5 противовъзпалителни храни, които трябва да ядете
Снимка: iStock

Ако се опитвате да намалите риска от хронично заболяване, съсредоточете се върху добавянето на най-добрите противовъзпалителни храни към чинията си. В допълнение към поддържането на активност, справянето със стреса и избора на по-добър начин на живот, яденето на такива храни може да защити вашите клетки и потенциално да удължи живота ви.

Какво е възпаление?

Терминът възпаление може да звучи плашещо, но това е напълно нормална биологична реакция. Всъщност някои възпаления са от съществено значение за поддържане на здравето. Възпалението възниква, когато имунната ви система реагира на увреждане на тъканите, като наранявания или инфекции. То задейства каскада от клетъчни реакции, които работят за заздравяване на рани и борба с микробите.

Процесът причинява симптоми като подуване и болка, които ви сигнализират, че нещо не е наред. Този тип възпаление е временно или "остро", но когато стане хронично или тежко, може да допринесе за състояния като артрит, диабет и рак.

Вижте още: Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

Ето защо яденето на много противовъзпалителни храни е толкова важно

Авокадо

Независимо дали предпочитате авокадо, намазано върху препечен хляб, пасирано в гуакамоле или смесено в смути, яденето на кремообразния плод ще ви помогне да управлявате възпалението. Авокадото е богато на борещи се с възпалението омега-3 мастни киселини. Плюс това, е добър източник на витамин Е, който има противовъзпалителни свойства. Най-добрата част? Маслото от авокадо предлага същите предимства, като ви дава друг начин да извлечете ползите от храната за премахване на възпалението. Опитайте да го използвате в домашни винегрети или методи за готвене на висока температура, като печене.

Горски плодове

Плодовете като ягоди, боровинки и малини гъмжат от антоцианини или растителни пигменти, които придават на плодовете и зеленчуците техния лилаво-червен цвят. Тези антоцианини могат да намалят възпалителните молекули, като по този начин управляват възпалението. Антоцианините също са антиоксиданти, помагат за пречистването на свободните радикали. Това също така намалява риска от хронични заболявания, които могат да предизвикат възпаление. Освен това, плодовете съдържат забележителни нива на витамин С, друго хранително вещество с противовъзпалително действие.

Вижте още: Тези продукти приличат на човешките органи, за които са полезни

Черен шоколад

Благодарение на черния шоколад можете да задоволите желанието си за сладко, докато се борите с възпалението. Тъмният шоколад съдържа полифеноли (вид антиоксидант), наречени флаваноли и катехини, като и двата действат срещу възпаление. Полифенолите в лакомството могат дори да насърчат растежа на "добри" чревни бактерии, причинявайки противовъзпалителен ефект в тялото.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга съдържат омега-3 мастни киселини, които имат понижаващ възпалението ефект върху тялото. Омега-3 мазнините могат дори да променят състава на клетъчните мембрани и да попречат на провъзпалителните механизми да се активират на първо място.

Листни зеленчуци

За щедър тласък на противовъзпалителни хранителни вещества, яжте повече листни зеленчуци като спанак, зеле и рукола. Те са богати на витамини А, С и К, всички от които помагат в борбата с възпалението в тялото. Листните зеленчуци също са с високо съдържание на антиоксиданти като лутеин и бета-каротин, които са известни с това, че намаляват възпалението, причинено от свободните радикали в тялото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама