Редовното консумиране на такива плодове като крушите може да подобри показателите на кръвното налягане и съдовата функция при хора с метаболитен синдром, сочи изследване, проведено от учени от университета на Колорадо (САЩ).
Метаболитният синдром е събирателен термин за група рискови фактори, свързани със сърдечносъдовите заболявания и диабета. Както отбелязват медиците, при пациентите с такъв синдром се ускорява развитието на възрастови съдови разстройства, което допринася за повишаването на кръвното налягане.
Крушите се явяват превъзходен източник на фибри и витамин С. Една круша със средни размери осигурява 24% от дневната потребност на човека от хранителни влакна.
Изследователите са анализирали данните от 50 души на възраст 45-65 години, при които имало от три до пет симптома на метаболитен синдром. Едни от участниците всеки ден изяждали по две круши със среден размер (около 178 грама), а другите консумирали 50 г напитка с аромат на круша, представляваща плацебо. Клиничните изпитания продължили 12 седмици.
В края на експеримента 36 от участниците, които ядяли круши, имали значително по-ниски показатели на кръвното налягане, отколкото в началото, докато при контролната група, която пиела плацебо, не се забелязали такива изменения.
Предишно изследване е установило, че тези, които често ядат свежи плодове, по-рядко страдат от сърдечни пристъпи и инсулти.