Всяка домакиня има в кухнята си няколко бурканчета с любими подправки. Но безобидни ли са те?
Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ, е установило, че бурканчетата за подправки въобще не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед.
Докато готвите, постоянно използвате подправки, в които може да има микроорганизми, като причинителите на салмонелоза или други болести.
Попаднали в храната, те я замърсяват и се озовават в нашия организъм.
Изследването е показало, че всеки буркан с подправки, до който се докосваме като готвим сурово месо, например, може да е обект на кръстосано заразяване.
За да избегнете подобна опасност, трябва да си боравите правилно с храната, редовно да си миете ръцете и дезинфекцирате кухненските повърхности и прибори.
Изследователите установяват, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са крановете на мивката.