Крият ли опасност за здравето бурканчетата с подправки?


Крият ли опасност за здравето бурканчетата с подправки?
Снимка: monicore / Pixabay

Всяка домакиня има в кухнята си няколко бурканчета с любими подправки. Но безобидни ли са те?

Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ, е установило, че бурканчетата за подправки въобще не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед.

Докато готвите, постоянно използвате подправки, в които може да има микроорганизми, като причинителите на салмонелоза или други болести.

 Попаднали в храната, те я замърсяват и се озовават в нашия организъм.

Изследването е показало, че всеки буркан с подправки, до който се докосваме като готвим сурово месо, например, може да е обект на кръстосано заразяване.

За да избегнете подобна опасност, трябва да си боравите правилно с храната, редовно да си миете ръцете и дезинфекцирате кухненските повърхности и прибори.

Изследователите установяват, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са крановете на мивката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама