Говори се, че шоколадът е вреден за нашето здраве, защото повишава холестерола, триглицеридите и съдържа много мазнини. Това не е напълно вярно. Разбира се, когато консумирате преработен шоколад, вече сте добавили някои добавки като мляко, захар и т.н.
Черният шоколад има висок процент какао, около 70%. Какаото има високо съдържание на антиоксиданти, сред тях и флавоноиди. Флавоноидите са антиоксиданти, които помагат за намаляване на разпада на клетките. Тялото ни се укрепва с онези антиоксиданти, които предотвратяват появата на свободни радикали, които правят път на оксидативния стрес, който уврежда клетките. Ако тялото ни има по-малък брой увредени клетки, рискът да страдаме от рак е по-малък.
Консумирането на черен шоколад има много ползи, които осигуряват защита на организма. Сред тях са:
Помага за премахване на свободните радикали.
Допринася за поддържане на сърцето здраво.
Помага за здравето на мозъка.
Поддържа кожата здрава.
Спомага за добро здраве.
Забавя стареенето.
Яденето от 20 до 30 грама черен шоколад на ден е силно препоръчително. Защото съдържа приблизително 60 милиграма флавоноиди, което означава добър прием на хранителни вещества.