Кейлът и спанакът са подобни на външен вид, вкус и хранителна стойност, но тези зеленолистни далеч не са идентични. Кейлът е кръстоцветен зеленчук - част от семейство Brassicaceae, което включва броколи, брюкселско зеле, зеле и рукола - докато спанакът е хенопод, семейство зеленчуци, което включва манголд, цвекло и киноа. И двете семейства зеленчуци могат да се консумират сурови, но имат някои химични, текстурни и хранителни разлики.
Кейлът обикновено е в сезон от септември до февруари, докато сезонът на спанака е в началото на пролетта до средата на лятото. Разбира се, и двете се предлагат през цялата година в супермаркета.
Ползи от кейла
Ето какво споделя USDA относно хранителните свойства на кейла за 20 грама (сурово).
Макронутриенти
Калории: 7 калории
Обща мазнина: 0 г
Наситени мазнини: 0 г
Холестерол: 0 мг
Въглехидрати: 1 г
Фибри: 1 г
Захар: 0 г
Белтъчини: 1 г
Микроелементи:
Калций: 4 мг
Калий: 2 мг
Натрий: 11 мг
Желязо: 2 мг
Витамин А: 6 mcg RAE
Витамин C: 22 мг
Витамин D: 0 мкг
Кейлът е нискокалорична храна, която също е с ниско съдържание на въглехидрати и има малко фибри, желязо и калций.
Кейлът е пълен с антиоксиданти, като бета-каротин и флавоноиди, които помагат в борбата с възпалението и предпазват от хронични заболявания. Това е фантастичен източник на витамин К, който поддържа здравето на костите и правилното съсирване на кръвта. Освен това съдържанието на фибри в кейла насърчава здравословното храносмилане, докато витамин А поддържа чистата кожа и здравите очи.
Вижте още: Лекари: Тези 4 храни са чудотворни при анемия
Ползи от спанака
Сега нека сравним хранителната разбивка на спанака за 30 грама (суров)
Макронутриенти
Калории: 7
Обща мазнина: 0 г
Наситени мазнини: 0 г
Холестерол: 0 мг
Въглехидрати: 1 г
Диетични фибри: 1 г
Общо захари: 0 г
Белтъчини: 1 г
Микроелементи
Калций: 2 мг
Калий: 4 мг
Натрий: 24 mg
Желязо: 5 мг
Витамин А: 16 mcg RAE
Витамин С: 9 мг
Витамин D: 0 мкг
Спанакът е естествено нискокалорична храна с ниско съдържание на въглехидрати с малко фибри и протеини, плюс калий, калций и витамини.
Спанакът е богат на желязо, което подпомага производството на енергия и преноса на кислород в тялото – особено важно за активните хора. Той е зареден с магнезий, жизненоважен за функцията на мускулите и нервите, и фолат, който помага за възстановяването и растежа на клетките. Спанакът също така осигурява лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които предпазват очите ви от проблеми със зрението, свързани с възрастта.
Вижте още: Отглеждане на пресен спанак през цялата година, ето как
Кейл срещу спанак: едното по-здравословно ли е от другото?
По-здравословният избор зависи от вашите специфични хранителни нужди. Кейлът е с по-високо съдържание на витамин С, докато спанакът има повече желязо и магнезий. Кейлът е чудесен избор за подсилване на имунитета със своя витамин С, докато спанакът е идеален за тези, които искат да поддържат мускулната функция или енергийните нива поради съдържанието на желязо.