Кое е по-полезно: Спанак или кейл?


Кое е по-полезно: Спанак или кейл?
Снимка: iStock

Кейлът и спанакът са подобни на външен вид, вкус и хранителна стойност, но тези зеленолистни далеч не са идентични. Кейлът е кръстоцветен зеленчук - част от семейство Brassicaceae, което включва броколи, брюкселско зеле, зеле и рукола - докато спанакът е хенопод, семейство зеленчуци, което включва манголд, цвекло и киноа. И двете семейства зеленчуци могат да се консумират сурови, но имат някои химични, текстурни и хранителни разлики.

Кейлът обикновено е в сезон от септември до февруари, докато сезонът на спанака е в началото на пролетта до средата на лятото. Разбира се, и двете се предлагат през цялата година в супермаркета.

Ползи от кейла

Ето какво споделя USDA относно хранителните свойства на кейла за 20 грама (сурово).

Макронутриенти

Калории: 7 калории

Обща мазнина: 0 г

Наситени мазнини: 0 г

Холестерол: 0 мг

Въглехидрати: 1 г

Фибри: 1 г

Захар: 0 г

Белтъчини: 1 г

 

Микроелементи:

Калций: 4 мг

Калий: 2 мг

Натрий: 11 мг

Желязо: 2 мг

Витамин А: 6 mcg RAE

Витамин C: 22 мг

Витамин D: 0 мкг

Кейлът е нискокалорична храна, която също е с ниско съдържание на въглехидрати и има малко фибри, желязо и калций.

Кейлът е пълен с антиоксиданти, като бета-каротин и флавоноиди, които помагат в борбата с възпалението и предпазват от хронични заболявания. Това е фантастичен източник на витамин К, който поддържа здравето на костите и правилното съсирване на кръвта. Освен това съдържанието на фибри в кейла насърчава здравословното храносмилане, докато витамин А поддържа чистата кожа и здравите очи.

Вижте още: Лекари: Тези 4 храни са чудотворни при анемия

Ползи от спанака

Сега нека сравним хранителната разбивка на спанака за 30 грама (суров)

Макронутриенти

Калории: 7

Обща мазнина: 0 г

Наситени мазнини: 0 г

Холестерол: 0 мг

Въглехидрати: 1 г

Диетични фибри: 1 г

Общо захари: 0 г

Белтъчини: 1 г

 

Микроелементи

Калций: 2 мг

Калий: 4 мг

Натрий: 24 mg

Желязо: 5 мг

Витамин А: 16 mcg RAE

Витамин С: 9 мг

Витамин D: 0 мкг

Спанакът е естествено нискокалорична храна с ниско съдържание на въглехидрати с малко фибри и протеини, плюс калий, калций и витамини.

Спанакът е богат на желязо, което подпомага производството на енергия и преноса на кислород в тялото – особено важно за активните хора. Той е зареден с магнезий, жизненоважен за функцията на мускулите и нервите, и фолат, който помага за възстановяването и растежа на клетките. Спанакът също така осигурява лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които предпазват очите ви от проблеми със зрението, свързани с възрастта.

Вижте още: Отглеждане на пресен спанак през цялата година, ето как

Кейл срещу спанак: едното по-здравословно ли е от другото?

По-здравословният избор зависи от вашите специфични хранителни нужди. Кейлът е с по-високо съдържание на витамин С, докато спанакът има повече желязо и магнезий. Кейлът е чудесен избор за подсилване на имунитета със своя витамин С, докато спанакът е идеален за тези, които искат да поддържат мускулната функция или енергийните нива поради съдържанието на желязо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама