Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете


Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Жлъчните камъни са втвърдени отлагания от храносмилателна течност, които могат да се образуват в жлъчния ви мехур. Вашият жлъчен мехур е малък орган с крушовидна форма от дясната страна на корема, точно под черния дроб. Жлъчният мехур съдържа храносмилателна течност, наречена жлъчка, която се освобождава в тънките ви черва.

Жлъчните камъни варират по размер от малки като песъчинка до големи колкото топка за голф. Някои хора развиват само един камък в жлъчката, докато други развиват много камъни в жлъчката едновременно.

Хората, които изпитват симптоми от камъни в жлъчката, обикновено се нуждаят от операция за отстраняване на жлъчния мехур. Жлъчните камъни, които не причиняват никакви признаци и симптоми, обикновено не се нуждаят от лечение.

Симптоми

Жлъчните камъни може да не причиняват признаци или симптоми. Ако жлъчен камък се настани в канал и причини запушване, произтичащите признаци и симптоми могат да включват:

  • Внезапна и бързо засилваща се болка в горната дясна част на корема.
  • Внезапна и бързо засилваща се болка в центъра на корема, точно под гръдната кост.
  • Болка в гърба между лопатките.
  • Болка в дясното рамо.
  • Гадене или повръщане.

Болката от камъни в жлъчката може да продължи няколко минути до няколко часа.

Вижте още: Как ефективно да се справим с киселините в стомаха

Кога да посетите лекар

Уговорете час с вашия лекар, ако имате някакви признаци или симптоми, които ви притесняват.

Потърсете незабавна помощ, ако развиете признаци и симптоми на сериозно усложнение на камъни в жлъчката, като например:

  • Болка в корема е толкова силна, че не можете да седите неподвижно или да намерите удобна позиция.
  • Пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница).
  • Висока температура с втрисане.

Причини

Не е ясно какво причинява образуването на камъни в жлъчката. Лекарите смятат, че камъни в жлъчката могат да се появят, когато:

Вашата жлъчка съдържа твърде много холестерол. Обикновено жлъчката съдържа достатъчно химикали, за да разтвори холестерола, отделен от черния дроб. Но ако черният ви дроб отделя повече холестерол, отколкото жлъчката ви може да разтвори, излишният холестерол може да се образува в кристали и в крайна сметка в камъни.

Вашата жлъчка съдържа твърде много билирубин. Билирубинът е химикал, който се произвежда, когато тялото ви разгражда червените кръвни клетки. Някои състояния карат черния ви дроб да произвежда твърде много билирубин, включително чернодробна цироза, инфекции на жлъчните пътища и някои кръвни заболявания. Излишният билирубин допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Вашият жлъчен мехур не се изпразва правилно. Ако жлъчният ви мехур не се изпразва напълно или достатъчно често, жлъчката може да стане много концентрирана, което допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Вижте още: Какво означава, когато носът ви е студен

Видове камъни в жлъчката

Видовете жлъчни камъни, които могат да се образуват в жлъчния мехур, включват:

Холестерол жлъчни камъни. Най-често срещаният вид жлъчен камък, наречен холестерол, често изглежда жълт на цвят. Тези жлъчни камъни са съставени главно от неразтворен холестерол, но може да съдържат и други компоненти.

Пигментни жлъчни камъни. Тези тъмнокафяви или черни камъни се образуват, когато жлъчката ви съдържа твърде много билирубин.

Рискови фактори

Факторите, които могат да повишат риска от камъни в жлъчката, включват:

  • Да бъдете жена.
  • Да сте на 40 или повече години.
  • Наднормено тегло или затлъстяване.
  • Да водиате заседнал начин на живот.
  • Да сте бременна.
  • Хранене с високо съдържание на мазнини.
  • Висок холестерол.
  • Диета с ниско съдържание на фибри.
  • Имате фамилна анамнеза за камъни в жлъчката.
  • Имате диабет.
  • Имате определени заболявания на кръвта, като сърповидно-клетъчна анемия или левкемия.
  • Отслабване много бързо.
  • Прием на лекарства, които съдържат естроген, като орални контрацептиви или лекарства за хормонална терапия.
  • Имате чернодробно заболяване.

Усложнения

Усложненията на камъните в жлъчката могат да включват:

Възпаление на жлъчния мехур

Жлъчен камък, който се забива в шийката на жлъчния мехур, може да причини възпаление на жлъчния мехур (холецистит). Холециститът може да причини силна болка и висока температура.

Запушване на общия жлъчен канал

Жлъчните камъни могат да блокират тръбите (каналите), през които жлъчката тече от жлъчния мехур или черния дроб към тънките черва. Може да се получи силна болка, жълтеница и инфекция на жлъчните пътища.

Запушване на панкреатичния канал

Панкреатичният канал е тръба, която минава от панкреаса и се свързва с общия жлъчен канал точно преди да влезе в дванадесетопръстника. Панкреатичните сокове, които подпомагат храносмилането, протичат през панкреатичния канал.

Жлъчният камък може да причини запушване на панкреатичния канал, което може да доведе до възпаление на панкреаса (панкреатит). Панкреатитът причинява интензивна, постоянна коремна болка и обикновено изисква хоспитализация.

Рак на жлъчния мехур

Хората с анамнеза за камъни в жлъчката имат повишен риск от рак на жлъчния мехур. Но ракът на жлъчния мехур е много рядък, така че въпреки че рискът от рак е повишен, вероятността от рак на жлъчния мехур все още е много малка.

Предотвратяване

Можете да намалите риска от камъни в жлъчката, ако:

Не пропускайте хранения

Опитайте се да се придържате към обичайното си време за хранене всеки ден. Пропускането на хранене или гладуването може да увеличи риска от камъни в жлъчката.

Отслабвайте бавно

Ако трябва да отслабнете, вървете бавно. Бързата загуба на тегло може да увеличи риска от камъни в жлъчката. Стремете се да губите 1 или 2 паунда (около 0,5 до 1 килограм) на седмица.

Яжте повече храни с високо съдържание на фибри

Включете в диетата си повече храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването и наднорменото тегло увеличават риска от камъни в жлъчката. Работете за постигане на здравословно тегло, като намалите броя на калориите, които приемате, и увеличите физическата активност, която получавате. След като постигнете здравословно тегло, работете, за да поддържате това тегло, като продължите здравословната си диета и продължите да спортувате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама