Какво ще се случи с тялото ви, ако напълно се откажете от захарта


Какво ще се случи с тялото ви, ако напълно се откажете от захарта
Снимка: iStock

"Захарно лице", мустаци над горната устна и дори безплодие – това са само няколко ефекта, които са свързани с прекомерната консумация на коварния бял кристал – захарта. Изваждането ѝ от чиниите и чашите ни може да не ни превърне в супергерои, но определено може да подобри живота и здравето ни.

Ето какво ще се случи с телата ни, ако оставим захарта поне за малко. 

1. Може да забременеете по-лесно

Захарта е известна със способността си да ни дава енергия чрез задействане на инсулин в кръвта ни. Но инсулинът е много подобен на хормоните, които са отговорни за бременността. Ако консумираме твърде много рафинирана захар, в тялото ни има толкова много инсулин, че той се обърква с хормоните, които помагат на яйцеклетките да узреят, така че тялото ни започва да работи, за да намали нивото на тези хормони. В резултат на това в тялото ни има по-малко зрели яйцеклетки и за жената става по-трудно да забременее.

Вижте още: 3 неща, които трябва да знаете за кафявата захар

2. Няма да сте толкова гладни и апетитът ви ще изчезне

Попадайки в тялото ни, захарта влияе върху умствените ни способности, както и върху самоконтрола ни. Проучванията показват, че захарта има ефект на пристрастяване към някои части на нашия мозък. Когато ядем захар, нашият провокиращ глада хормон се увеличава, а хормоните ни, потискащи глада, намаляват. След това започваме да жадуваме за висококалорична храна като бисквитки или пица и също сме склонни да преяждаме.

3. Обемът на мозъка ви може да се увеличи и паметта ви може да се подобри

Когато стомахът ни каже да хапнем нещо сладко, мозъкът ни казва „не“ и ето защо. Проучванията установяват, че дори и да не напълняваме, докато ядем захар, мозъкът ни все още усеща дискомфорта, тъй като когнитивните ни функции може да се забавят. Може да имаме нарушена памет и да сме по-слаби във вземането на решения. Освен това мозъкът ни може да загуби обема си и да стане по-малък в определени области, установиха проучвания.

4. Може да спрете да изпитвате промени в настроението и да станете по-весели

Яденето на твърде много захар може да доведе до нарушения в настроението и дори депресия, твърдят учени. Диетите с високо съдържание на рафинирани захари могат да засилят безпокойството и да попречат на хората да се наслаждават на живота си със здравословни емоции. Това се случва, защото рафинираната захар изцежда витамин В от тялото ни, а това е един от основните агенти, отговорни за нашето настроение. Изненадващо, лекарите използват инсулин за лечение не само на диабет, но и на депресия и това лечение показва някои добри резултати.

Вижте още: Ето какво ви очаква, ако разсипете захар

5. Може да избегнете синдрома на автопивоварната

Синдромът на автопивоварната е състояние, при което храната ферментира в червата ни и този процес много прилича на варене на бира. Може дори да се почувстваме пияни поради това, защото по време на този процес се произвежда етанол и се освобождава в кръвта ни. Всички имаме ферментация в червата си, но захарта я влошава и превръща този естествен процес в празник на дрожди и бактерии.

6. Може да избягвате да имате „захарно лице“

Когато мислим за захарта, тя често се свързва с наддаване на тегло. Но дерматолозите също са загрижени за този „бял ​​враг“. Те твърдят, че захарта провокира хормонален стрес, който води до лош тен и има специално име - "захарно лице". Характеристиките на „захарното лице“ са сив оттенък на кожата, изтънени вежди, петна по цялото лице и по-тънка кожа.

7. Може да имате по-гъста коса

Според дерматолозите захарта може да провокира изтъняване и косопад. Това се случва, защото повишеното ниво на глюкоза провокира неравномерни нива на хормони като инсулин и стероиди и хормоналният баланс се превръща в влакче в увеселителен парк. Тогава скалпът не е добре подхранен и може да започнем да губим коса. Правилната диета няма да може да възстанови вече нанесените щети, но може да предотврати бъдещ косопад, твърдят лекарите.

Вижте още: 6 сигурни знака, че сте развили захарна зависимост

8. Може да избегнете прекомерното окосмяване по лицето и тялото

Когато ядем рафинирана, преработена захар, може да се сблъскаме с проблема с нежеланото окосмяване по тялото си, твърдят учени. Захарта провокира повишено ниво на инсулин в кръвта ни, което от своя страна провокира по-високи нива на тестостерон. Този хормон засилва растежа на косата и прави косата по-пигментирана, а прекомерното му количество може да доведе до поникване на тъмни косми над горната ни устна и по корема. По-високите нива на инсулин и инсулиновата резистентност също са свързани със СПКЯ при жените.

9. Кожата ви може да започне да старее по-бавно

Захарта може не само да предизвика акне, но и да ускори стареенето на кожата ни, твърдят учени. Пристигайки в тялото ни, захарта участва в увреждането на колагена на кожата ни, като този процес се ускорява още повече от ултравиолетовата светлина. Кожата ни става по-малко еластична и по-крехка, има повече бръчки и отпуснатост. Захарта може също така да потисне човешкия хормон на растежа, който е отговорен за нашия метаболизъм и телесен състав, и без този хормон може да изглеждаме и да се чувстваме по-стари.

10. Вашите кости може да останат здрави

Широко разпространено е мнението, че солта прави костите ни по-крехки, защото елиминира калция от тялото ни, когато пикаем. Но лекарите са още по-загрижени за друг бял кристал, който може да е още по-лош за нашите кости, и това е захарта. Скорошни изследвания установиха, че захарта затруднява тялото ни да метаболизира витамин D и всъщност лишава костите ни от калций, магнезий и други хранителни вещества. Това може да доведе до остеопороза и костната ни тъкан да стане крехка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама