За много от нас слънчогледовите семки са повод за връщане към спомените от детството. Но специалистите по здравословно хранене ги свързват с куп ползи за здравето.
Оказва се, че пренебрегваното днес слънчогледово семе съдържа множество полезни вещества. Ето какво се случва с тялото ни, когато включим слънчогледа в ежедневното си меню.
1. Сърдечно-съдовата система работи по-добре
Редовната консумация на слънчоглед оказва положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система.
Порция от петдесет грама слънчогледови семки покрива ежедневната нужда от витамин Е - органично съединение, което се счита за мощен антиоксидант.
Този витамин значително намалява риска от атеросклероза, поддържа стабилна сърдечна функция и оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.
Вижте още: 5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате
В допълнение към антиоксидантния витамин, слънчогледовите семки съдържат голямо количество мононенаситени и полиненаситени мазнини. Те са източник и на важните минерали магнезий и калций. Тези компоненти са отговорни за нормализирането на кръвообращението и опазване на съдовото здраве.
2. Нормализира се киселинно-алкалният баланс в организма
Слънчогледовите семки са изключително ефективно средство за справяне с киселините. Солидна порция от тях гарантира туширане на проблема. Но ако състоянието ви е по-сериозно, не пренебрегвайте лекарствата.
Съдържащите се в семките активни компоненти стабилизират киселинно-алкалния баланс в организма.
3. Подобрява се имунната дейност
Витамин Е, който се съдържа в слънчогледовите семки, е известен с антиоксидантните си качества. Освен, че спира окислителните процеси в клетките, този витамин съдейства и за оптимизиране на имунната дейност. С негова помощ имунитетът функционира адекватно и успява да се справи с вирусите и инфекциите, които постоянно атакуват организма ни.