Какво се случва, когато спрете инжекциите за отслабване


Какво се случва, когато спрете инжекциите за отслабване
Снимка: iStock

Освен ако не сте живели под камък, вероятно сте запознати с Оземпик - чудодейното лекарство за отслабване, което влезе в заглавията, появи се в социалните мрежи и за което се шушукаше на коктейли.

Но като се има предвид, че лекарството е сравнително ново (беше одобрено от FDA за лечение на диабет през 2017 година и се появи в Холивуд няколко години по-късно) и че в момента има недостиг от него, може би се чудите какво се случва, когато спрете приема му. Натрупват ли се всички свалени килограми? Има ли странични ефекти?

Вижте още: Биохакинг експерт: 5 грешки, които забавят метаболизма

Как действа Оземпик?

Това е търговска марка за семаглутид и лекарство с рецепта, което се използва предимно за управление на диабет тип 2, като помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Той принадлежи към клас лекарства, наречени GLP-1 рецепторни агонисти, които (наред с други неща) забавят „изпразването“ на стомаха и намаляват апетита.

И така, какво се случва, когато спрете приема на Оземпик?

Когато човек спре да го приема, той вече няма да изпитва физиологичните ефекти на лекарството, които могат да включват регулиране на кръвната захар, намаляване на апетита и загуба на тегло.

С други думи, лекарството работи само когато го използвате. Когато спрете да го приемате, ефектите на лекарството ще изчезнат, което може да доведе до:

- Повишаване на апетита

- Качване на тегло

- Повишаване на кръвната захар

- Намаляване на страничните ефекти на лекарствата, включително гадене, запек, диария, замайване и повръщане

Това означава ли, че автоматично ще възстановите по-голямата част от теглото, което сте загубили, след като спрете да приемате лекарството? Не е задължително.

Важно е да продължите здравословния начин на живот и хранителните си навици след прекратяване на лечението, за да спомогнете за поддържането на добрите резултати.

Може ли да приемате Оземпик само за известно време, докато отслабнете?

Оземпик е предназначен за продължителна употреба. Затлъстяването се счита за хронично заболяване, което трябва да се третира като такова. Следователно лекарствата, предписани за затлъстяване, вероятно ще бъдат дългосрочни или доживотни лекарства за лица, които се стремят да поддържат теглото, загубено с тези лекарства, и множеството други потенциални ползи, получени от тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама