Най-вероятно сте чували за така нашумялата напоследък тапиока, а знаете ли, че тя може да е чудесен здравословен заместител както на брашното, така и на нишестето. Тапиоката има много широко приложение и при това главно в готварството, където може да се използва за най-различни неща. Какво представлява тя обаче, здравословна ли е и можем ли да я използваме в нашата кухня?
Вижте още: Каква е разликата между различните типове брашна
Какво е тапиока?
Корените на растението маниока са мястото, от което се извлича нишестената субстанция, която наричаме тапиока. Тя се отличава с гъвкавостта си, защото може да бъде приготвяна в различни форми, но основните, в които се предлага на пазара са перли, люспи, гранули и най-вече брашно поради широкото ѝ разпространение в кулинарията.
Как и за какво може да се използва?
Една от най-разпространените употреби на нишестето е като брашно, защото то е много фино и освен това не съдържа глутен, което означава, че може да се консумира спокойно от хора с глутенова непоносимост. С това брашно можем да сгъстяваме супи, кремове и да си приготвяме всякакви сладкиши.
Има ли ползи за здравето?
Тапиоката крие десетки ползи за здравето и нормалното функциониране на организма. На първо място тя съдържа витамин Б9, който е много важен за деленето на клетките и синтеза на ДНК. Този витамин помага и за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бременни жени. Както вече споменахме, това нишесте е безглутеново и не създава проблеми при хора с непоносимост, а също така не дразни стомаха, благодарение на простата си въглехидратна структура.